Recept na arabský mléčný koláč zvládne i začátečník

Pokud máte v oblibě mléčné náplně a mandle, bude vám jistě tento koláč chutnat. Jeho příprava je víc než snadná, a kromě toho i velmi rychlá. Během několika minut si připravíte dokonalou dobrotu k odpolední kávě, kakau, nebo čaji. Koláčem pohostíte skvěle i hosty, které očekáváte na rodinnou, či přátelskou sešlost.

Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu arabského mléčného koláče?

Než se pustíte do pečení, připravte si následující suroviny:

  • 4 vejce
  • 260 gramů krupicového cukru
  • 1 lžíci škrobu
  • 6 lžic mléka

Dále bude nutné si obstarat: lžíci másla, 6 lžic polohrubé mouky, 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva, lžičku vanilkového cukru, vanilkový lusk a 70 gramů mandlových vloček.

Jak postupovat při přípravě těsta na arabský mléčný koláč?

Nejprve je nutné si předehřát troubu na 180 stupňů Celsia. Pak si k ruce vezměte velkou mísu a vyšlehejte v ní vejce s vanilkovým a krupicovým cukrem do hladké a nadýchané pěny. Postupně do těsta zapracujte mixérem i další ingredience, jako je polohrubá mouka a kypřící prášek.

Vytvořte hladké polotekuté těsto, které vlijte do plechu vystlaného pečícím papírem a dejte péct do předehřáté trouby na 25 minut. Nakonec korpus vyjměte, pokapejte svařenou mléčnou směsí z cukru a mléka a nechte vychladnout.

Příprava mléčné náplně a kompletace arabského koláče

Než korpus vychladne, pusťte se do přípravy mléčné náplně. Tu zhotovíte tak, že si v rendlíku zahřejete trochu mléka, přidáte do něj cukr a zrníčka z vanilkové lusku. Mezitím si v hrnku také rozmícháte v mléce škrob. Vše nakonec propojíte a povaříte do zhoustnutí. Až bude krém tuhý, odstavte jej z plotny a nechte trochu vychladnout. Poté do něj ještě vmíchejte změklé máslo. Hotový mléčný krém následně navrstvěte na vychladlý korpus a rovnoměrně rozetřete.

Na závěr koláč posypejte mandlovými vločkami po celé ploše a dejte ztuhnout do lednice, nebo na chladné místo. Podávejte například s kopečkem čerstvě ušlehané smetany, nebo s oblíbeným ovocem. Pokud vás mléčný krém nijak neuchvátil, můžete jej samozřejmě nahradit jakýmkoliv jiným, který máte rádi. Hodit se bude například i ten s čokoládovou příchutí. K zvýraznění chuti je možné zakápnout samotný piškot sladším likérem, nebo rumem. Ale to jen v případě, že zákusek nebudou jíst malé děti. Přejeme dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]