Recept na bramborové placky s žampiónovou omáčkou

Tohle jídlo, tedy bramborové placky, si zamilujete od chvíle, kdy jej poprvé ochutnáte. Je jednoduché, levné, a hlavně poměrně rychlé. Hodí se jak na oběd, tak na večeři. Radost tímto pokrmem uděláte i zapřisáhlému vegetariánovi. Recept totiž neobsahuje žádné maso. Na atraktivitě mu to ale vůbec neubírá. Přesvědčte se sami!

Jaké suroviny potřebujete?

Než se pustíte do vaření, připravte si tyto ingredience:

  • 6 až 7 kusů brambor
  • jedno vejce
  • 50 gramů másla
  • 2 lžíce hladké mouky

Také si obstarejte: 100 gramů strouhanky, 400 gramů čerstvých žampionů, čerstvý kopr, 2 kusy bobkového listu, kuličky pepře, 2 cibule, 30 gramů másla a slunečnicového oleje, 350 gramů zakysané smetany.

Jak postupovat při přípravě houbové omáčky?

Žampiony si očistěte a pokrájejte je na malé kousky. Orestujte na suché pánvi, abyste se zbavili přebytečné tekutiny. Mezitím si na menší pánvičce orestujte na troše oleje jemně nasekanou cibulku a oba druhy zeleniny propojte na jedné pánvi. Okořeňte bylinkami, solí, pepřem a přidejte trochu másla. Restujte všechny suroviny asi čtyři minuty. Pak zmírněte plamen a vlijte zakysanou smetanu s prolisovaným česnekem. Nechte malou chvíli prohřát (nesmí se vařit!) a omáčku máte hotovou.

Jak postupovat při přípravě bramborových placek?

Těsto na placky připravíte následovně: brambory oloupejte, omyjte a vložte do hrnce se studenou vodou. Přidejte bobkové listy, pepř a bylinky a vařte do změknutí. Uvařené brambory sceďte a nechte chvíli vychladnout, pak rozšťouchejte na kaši. Přidejte do hmoty vejce, sůl, hladkou mouku a utvořte rukama vláčné kompaktní těsto.

Z bramborové hmoty pak tvořte bramborové placičky, které smažte na rozpálené pánvi s trochou oleje. Měli byste docílit křupavé zlatavé krusty z obou stran. Pokrm podávejte ještě horký se zhotovenou žampiónovou omáčkou. Tato kombinace je zkrátka dokonalá. Přejeme dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]