Recept na dokonalé kuře, které nadchne svou křehkostí

Tento neobvyklý recept na kuře si zamilujete. Kuřecí prsa nebudou po upečení suchá díky jemné smetanové omáčce ze samých skvělých surovin. Příprava pokrmu není nikterak složitá a zvládne ji i začátečník. Ideální je tohle jídlo jak na rychlý oběd, tak večeři.

Jaké suroviny budete potřebovat k přípravě kuřete?

Před zahájením vaření si připravte tyto nezbytné ingredience:

  • 6 vykostěných kuřecích stehen
  • 30 gramů másla
  • 3 až 4 kusy cibule
  • jedlou sodu

Také se neobejdete bez: 50 gramů tvrdého sýra, oblíbené kořenící směsi, rajčat, bílého jogurtu, nebo zakysané smetany a čerstvých bylinek dle chuti.

Jak postupovat při přípravě pokrmu?

Nejdříve si očistěte cibuli a nakrájejte ji na tenké plátky. Mezitím si rozžhavte na pánvi trochu másla a cibuli do něj vložte. Restujte do zlatova. Následně cibuli posypte trochou jedlé sody, ochuťte solí, důkladně promíchejte, zmírněte plamen a duste pod poklicí asi sedm minut. K ruce si pak vezměte vykostěná kuřecí stehna a okořeňte trochou soli a pepře. Nyní si připravte zapékací omáčku.

Do hluboké mísy vložte omytá a na plátky pokrájená rajčata, přidejte k nim nadrobno nasekané čerstvé bylinky dle chuti (hodí se bazalka, pažitka, petržel, koriandr, nebo i oregano). Směs zakápněte nakonec zakysanou smetanou, nebo bílým jogurtem a suroviny pomocí vařečky propojte. Na závěr samozřejmě ochuťte solí a pepřem. Maso vložte do omáčky a nechte chvíli marinovat.

Zapékání kuřecího masa a servírování

Kuřecí stehna v omáčce přemístěte do zapékací mísy a na maso poklaďte restovanou cibulku z pánve. Dejte následně do trouby zapéct na zhruba 35 až 40 minut při 180 stupních Celsia. Deset minut před dopečením posypte kuřecí stehna ještě strouhaným tvrdým sýrem (ideálně eidam, čedar, nebo ementál) a nechte vytvořit zlatavou kůrku. Hotové jídlo podávejte s rýží, vařenými, nebo pečenými bramborami. Vhodné je i pečivo. Přejeme dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]