Recept na domácí karamelky se zakysanou smetanou

Mnoho lidí má své dětství spojené s bonbony mnoha druhů. Obzvlášť karamelky jsou mezi dětmi oblíbené. Pokud je máte rádi i nyní, připravte si je rychle a jednoduše pomocí tohoto receptu. Budete z jejich chutě určitě unešení. Jsou jemné a rozplývají se na jazyku!

Potřebné suroviny na přípravu domácích karamelek

Připravte si následující ingredience:

  • 30 gramů másla
  • 220 gramů krupicového cukru
  • 220 gramů zakysané smetany

Množství surovin si však určitě podle toho, kolik si chcete vytvořit karamelek. Jsou opravdu skvostné, proto si jich vyrobte dostatek i do zásoby.

Jak postupovat při přípravě domácích karamelek?

Do středně velkého silnostěnného hrnce vsypte cukr a přelijte ho rozpuštěným máslem.

Dále vše zakápněte zakysanou smetanou, důkladně promíchejte vařečkou a nechte probublávat na mírném plamenu.

Směs je potřeba také průběžně míchat, aby se vám karamel nepřipálil ke dnu hrnce.

Po několika minutách vaření hmota změní barvu na světle hnědou a zhoustne. To je moment, kdy ji ještě necháte na prudším plamenu projít varem při soustavném míchání a pak jen odstavíte.

Tvoření karamelek, jejich tuhnutí a podávání

V další fázi si k ruce vezměte silikonová tvořítka na led a vymažte je trochou másla. Pak do otvorů vlévejte průběžně karamelovou hmotu. Až budete mít tvořítka naplněná, dejte je do lednice zatuhnout ideálně na 24 hodin.

Nakonec bonbony vyklopte z formiček a dejte do misky. Uchovávejte v chladu do spotřebování.

Domácí karamelky zachutnají nejen dětem, ale i dospělým. Pakliže si budete chtít vytvořit o něco zdravější verzi, je možné místo krupicového bílého cukru vsypat k máslu a zakysané smetaně ten třtinový či hnědý. Karamelky budou mít trochu jinou chuť a tmavší vzhled.

Pohostit vlastnoručně připravenými bonbony můžete nejen rodinu, ale i přátele, kteří k vám zavítají na návštěvu.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]