Recept na domácí makový koláč

Mák obsahuje mnoho pro zdraví prospěšných minerálních látek, především pak vápník. Lze jej využít k pečení různých druhů závinů a koláčů. My zde pro vás máme letitý, a přitom dokonalý recept jedné babičky. Tento makový koláč nejen, že dobře chutná, ale i krásně vypadá. Přesvědčte se sami.

Co budete potřebovat na babiččin makový koláč

Než se pustíte do práce, připravte si tyto ingredience na těsto:

  • 300 gramů pšeničné mouky
  • 100 gramů změklého másla
  • 100 gramů moučkového cukru
  • půl balení kypřícího prášku

Také nevynechejte tyto suroviny: 3 vaječné žloutky a 100 gramů zakysané smetany. Na makovou náplň si pak obstarejte: 140 gramů pšeničné mouky, 200 gramů mletého máku, 150 gramů moučkového cukru, 2 balení vanilkového cukru, půl balení kypřícího prášku, 200 mililitrů teplého mléka, 100 gramů změklého másla, špetku soli, 3 vaječné bílky, citronovou kůru.

Jak připravit těsto na babiččin makový koláč

Do hlubší mísy si prosejte mouku a kypřící prášek, pak přidejte změklé máslo, cukr, zakysanou smetanu a dobře promíchejte. Následně postupně po jednom zašlehávejte do hmoty vaječné žloutky. Vytvořte hladké, pevné a homogenní těsto a přikryjte celou mísu potravinovou fólií, dejte vychladit do lednice alespoň na třicet minut. Mezitím se můžete pustit do přípravy makové náplně.

Jak připravit makovou náplň do babiččina koláče

V menší misce si smíchejte mletý mák s moukou, moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem a kypřícím práškem. Do druhé misky pak vylijte všechno potřebné mléko, přidejte změklé máslo, citronovou kůru a mixérem vyšlehejte. Hmotu pak přendejte k máku, mouce a cukru. Vypracujte vařečkou, či metličkou krémovitou makovou směs. Nakonec ještě vyšlehejte z vaječných bílků sníh a přidejte do makové náplně, ta bude díky němu nadýchanější.

Fáze před pečením koláče

Po třiceti minutách vyjměte těsto na koláč z lednice a dejte na pomoučený vál. Vyválejte s něj dva stejně široké pláty, zhruba o rozměrech 30 x 25 centimetrů. K ruce si vezměte plech a vystelte ho pečícím papírem. Na jeho dno vložte první plát těsta. Na něj následně navrstvěte makovou náplň a rovnoměrně rozprostřete. Na vrch náplně přijde druhý plát z těsta. Povrch koláče můžete před pečením potřít vaječným žloutkem.

Pak už jen dejte do trouby péct na zhruba 10 minut při 200 stupních Celsia. Po deseti minutách snižte teplotu na 170 stupňů Celsia a dopékejte ještě čtvrt hodiny, než se na povrchu koláče objeví zlatavá krusta.

Hotový koláč vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Posypat jej můžete i moučkovým cukrem. Pro milovníky máku a makových pochoutek a zákusků je tento koláč zcela ideální volbou. Nebude ho chtít přestat jíst. Výborný bude nejen k snídani, ale i k odpolední siestě s oblíbenou kávou. Přejeme dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]