Recept na domácí nadýchané koblihy

Koblihy jsou sice v mnoha případech dosti tučné a kalorické, jejich chuť je však lákavá a většinou lidmi oblíbená. Jsou dokonalým doplňkem snídaně, nebo odpolední siesty s kávou. Dají se plnit různými druhy náplní, od té čokoládové, marmeládové, až po pudinkovou. Receptů na koblihy je požehnaně. Pokud máte rádi jemné a nadýchané, pak vyzkoušejte tento recept, který vás svým výsledkem jednoznačně potěší.

Co budete potřebovat k přípravě koblih

Před zahájením přípravy těsta si obstarejte tyto nezbytné suroviny:

  • 500 gramů hladké mouky
  • 250 gramů bílého jogurtu
  • 2 vejce
  • 4 lžíce cukru (moučka)

Dále budete potřebovat: 4 lžíce slunečnicového oleje, 25 gramů čerstvého droždí, 1 lžičku vanilkové esence, nebo cukru, lžíci strouhané citronové kůry, špetku soli, moučkový cukr a olej na smažení.

Jak postupovat při přípravě nadýchaných koblih

  1. V malém hrnku si smíchejte droždí s cukrem a odložte na chvíli stranou. Do hlubší mísy si pak prodejte přes jemné sítko hladkou mouku. Mezitím si v malém rendlíku zahřejte (nesmí se vařit) bílý jogurt, do kterého vsypte cukr a nechte rozpustit. Následně jogurt odstavte z plotny a nechte chvíli vychladnout. Po pár minutách přijdete do jogurtové směsi i vejce a citronovou kůru, důkladně promíchejte.
  2. Do mísy s moukou vlijte posléze droždí s cukrem a tuto jogurtovou hmotu. Vypravujte hladké a vláčné těsto, opět vložte do mísy a zasypte na povrchu trochou mouky. Nechte vykynout pár hodin. Po vykynutí těsta jej přesuňte na pomoučený vál a vyválejte z něj asi centimetr silný plát.
  3. Pomocí vrchní části hrnku vykrajujte kolečka, která pak ještě nechce chvíli kynout. Ve větším hrnci si zahřejte dostatečné množství oleje a až bude rozpálený, vkládejte do něj postupně jednotlivé kusy vykrojeného těsta. Smažte do zlatova z obou stran.
  4. Hotové koblihy pokládejte na kuchyňskou utěrku, aby se z nich vysál přebytečný tuk. Nakonec koblihy posypejte moučkovým cukrem. Lahodné jsou například i s pořádnou porcí oblíbené marmelády a čerstvé šlehačky.
  5. Podávat koblihy můžete i s čerstvým ovocem, nebo zmrzlinou. Pokud máte rádi čokoládu, lze je namáčet i do čokoládové polevy. Co se týká servírování, je jen na vás, jak si tyto výborné koblihy upravíte. Ocení je hlavně vaše ratolesti, kterým budou zaručeně chutnat. Přejeme dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]