Recept na domácí preclíky, které zvládnete snadno a rychle

Chystáte pro rodinu, nebo přátele slavnostní hostinu? Pak by se neměla obejít bez malých chuťovek, jako jsou slané tyčinky a preclíky. A zrovna ty si můžete velmi snadno upéct úplně sami. Domácí totiž budou chutnat daleko lépe než kupované. Vyzkoušejte je a uchvátí vás. Příprava vám nezabere příliš času. Zde je jeden skvělý recept.

Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu domácích preclíků?

Před přípravou preclíků je nutné si obstarat na těsto tyto suroviny:

  • 250 gramů sádla
  • 250 gramů másla
  • 350 miligramů tvrdého tvarohu
  • 4 vejce

Dále budete potřebovat: 120 mililitrů mléka, 4 lžíce octa, trochu soli (asi 10 gramů) a kilogram hladké mouky. Na ozdobu si můžete připravit sezamová semínka, kmín, mák a na potření bude zapotřebí také čtyř vaječných žloutků a čtyř lžic mléka.

Jak postupovat při přípravě preclíků?

Ve velké míse si smíchejte máslo se sádlem, jemně nastrouhaným sýrem, vejci, mlékem, octem a hladkou moukou. Vypracujte rukama hladké a nelepivé těsto. To pak zabalte do potravinové fólie a dejte do lednice vychladit na půl hodiny až hodinu. Až tato doba uplyne, těsto z chladničky vyjměte a na vále rozválejte na plát o výšce asi 4 až 5 mm. Pomocí speciálního vykrajovátka na preclíky tvořte jednotlivé kusy a pokládejte je na plech vystlaný pečícím papírem.

Preclíky pomažte rozšlehanými žloutky smíchanými s mlékem, posypte dle preferencí sezamem, kmínem, nebo mákem a dejte péct do trouby na 25 minut při 180 stupních Celsia.

Servírování preclíků

Upečené preclíky nechte vychladnout a podávejte hrdě svým ctěným hostům na oslavě. Všichni se po nich budou moct utlouct! Co se týká tvarů, nemusíte se omezit jen na preclíky.

Pokud nemáte speciální vykrajovátko, můžete si poradit například i s vidličkou: když vytvoříte z těsta malé kuličky a ze čtyř stran je promáčknete vidličkou, docílíte netradičního a velmi zajímavého vzhledu slaných sušenek.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]