Recept na italskou plněnou focacciu

Focaccia je italský chléb, který je nadýchaný a velice chutný. Těsto na tento druh pečiva je velice podobné tomu na pizzu. Lze jej plnit různými ingrediencemi. Hodí se k samostatné konzumaci, nebo jako příloha k různým druhům pokrmů. Občas jsou k vidění nejen variace slané, ale i sladké, které oceňují zejména děti. Přidat do těsta totiž můžete i med, oříšky, čokoládu, či sušené ovoce. My vám zde přinášíme recept na slanou focacciu plněnou sýrem a šunkou, u jejíž přípravy nemusíte čekat na vykynutí těsta, ušetříte tak mnoho času.

Co budete potřebovat k přípravě

Něž se pustíte do práce, připravte si tyto ingredience:

  • 700 gramů hladké mouky
  • 300 mililitrů vody
  • 1 vejce
  • kypřící prášek

Dále se neobejdete bez: špetky soli, lžičky sušeného oregana, lžíce olivového oleje, šunky a plátkového sýru.

Jak postupovat při přípravě

  1. Do hlubší mísy si prosejte přes jemné sítko hladkou mouku, pak přidejte kypřící prášek a přilejte vodu. Vypracujte řídké těsto. Následně rozklepněte do směsi i vejce a zakápněte lžící olivového extra panenského oleje.
  2. Také ochuťte špetkou soli.
  3. Vařečkou vypracujte kompaktní těsto, které bude hladké a vláčné. Pakliže by bylo příliš tuhé, přidejte do hmoty ještě trochu vody. Hotové těsto pak vložte na půl hodiny do lednice a nechte „odpočívat“.
  4. Po třiceti minutách hmotu vyjměte z chladničky a na pomoučeném vále vyválejte pomocí válečku asi půl centimetru silný plát.
  5. Z toho pak vykrajujte kolečka o průměru asi 6 centimetrů. Jako pomůcku můžete použít například vrchní část hrnečku.
  6. Následně si k ruce vezměte kousek šunky a plátkového sýra a vložte doprostřed jednoho kolečka, poté přikryjte dalším plátkem těsta a okraje důkladně zmáčkněte, aby náplň při pečení nevytekla.
  7. Takto utvořte několik kusů, dokud vám bude zbývat těsto.
  8. Připravené mini focacci pomažte olejem, posypte oreganem a přendejte do plechu vystlaného pečícím papírem. Pečte do zlatova zhruba půl hodiny, při 180 stupních Celsia. Dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]