Recept na jablečné buchty, kterými oslníte kdejakou návštěvu

Buchty jsou v našich končinách velice oblíbené. Vídáme je nejen v pohádkách o Honzovi, ale také na svátečních tabulích českých rodin. Radost si s nimi však můžete udělat kdykoliv se vám zachce. Svou relaxační chvilku s nedělní kávou tak rozhodně zdokonalíte. Upečte si dle tohoto receptu buchty jablečné, které nemají konkurenci.

Jaké suroviny budete potřebovat na jablečné buchty?

Na těsto si připravte tyto ingredience:

  • 550 až 600 gramů hladké mouky
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžíce změklého másla
  • 7 gramů sušeného droždí nebo 22 gramů toho čerstvého
  • 300 mililitrů teplého mléka
  • 1 vajíčko
  • 1 malou lžičku soli

Na jablečnou náplň budete potřebovat:

  • 3 jablka
  • mletou skořici (dle svého uvážení)
  • 1 a ½ lžíce krupicového cukru
  • 1 a ½ lžíce másla

Také si obstarejte na pomazání buchet jeden žloutek a lžíci mléka

Jak postupovat při přípravě těsta na buchty?

Než se pustíte do přípravy těsta, měli byste všechny ingredience vyjmout z lednice (vejce, máslo, mléko), aby byly při pokojové teplotě. Poté si mléko nalijte do hrnku a ohřejte v mikrovlnce cca na 35 °C. Dále v něm rozdrobte kvasnice, přidejte trochu cukru a nechte vzejít kvásek (asi 15 minut).

Následně si v míse smíchejte vejce spolu se zbylým krupicovým cukrem, přidejte sůl, olej, kvásek, rozpuštěné a vychladlé máslo, prosátou hladkou mouku a vypracujte ideálně rukama hladké a homogenní těsto.

To vytvarujte do bochníku a nechte přikryté v míse kynout zhruba 60 minut. Vyberte teplé místo, tak proces urychlíte. Mezitím si vyrobte náplň z jablíček.

Příprava jablečné náplně, plnění buchet a jejich pečení

Jablka si oloupejte, odstraňte jádřince a nakrájejte je na silnější plátky.

Ty můžete v misce ochutit ještě cukrem a skořicí, pokud budete chtít. V další fázi si k ruce vezměte vykynuté těsto, pomažte si ruce olejem, vyklopte ho z nádoby a začněte jej válet na pomoučeném vále na plát tenký asi 0,3 cm.

Poté plát rozdělte rádlem na pruhy a do nich zabalte jednotlivé kousky jablek.

Až budete mít buchty připravené, vyskládejte je na plech vystlaný pečícím papírem, pomažte vaječným žloutkem vyšlehaným s mlékem a dejte do předehřáté trouby péct asi na 20 minut při 180 °C.

Servírování jablečných buchet a tip na závěr

Upečené buchty vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Poté je pocukrujte moučkovým cukrem a podávejte například s hrnkem kakaa, svařákem, grogem, nebo čajem. Skvělá k dezertu bude samozřejmě i káva.

Pokud nemáte po ruce jablka, můžete do buchet vlastně zabalit co je libo. Hodit se bude mák s cukrem, marmeláda, oříšky, čokoláda, nebo domácí džem. Na povrch buchet před pečením lze nasypat i klasickou drobenku z mouky, cukru a změklého másla. Tím koláčky zdokonalíte. Přejeme vám dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]