Recept na jemný a nadýchaný piškot s jablky

Pokud vám ve spíži či sklepě leží ladem několik šťavnatých jablek ze sklizně, můžete si například upéct tento lahodný piškot s jablky. Ovoce mu dodá na vláčnosti, připravíte tak skvostný dezert na snídani, nebo třeba na svačinu.

Jaké suroviny budete potřebovat na piškot s jablky?

Než se pustíte do pečení, obstarejte si:

  • 60 gramů polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 60 gramů krupicového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • špetku soli
  • 100 mililitrů mléka
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 4 kusy jablek
  • mletou skořici dle chuti
  • moučkový cukr na posyp piškotu

Jak postupovat při přípravě piškotu s jablky?

Nejprve si oloupejte jablka a poté je nakrájejte na tenčí plátky. Ovoce můžete v míse ochutit trochou mleté skořice, pokud ji máte v oblibě.

Dále si v jiné míse rozšlehejte vejce s krupicovým a vanilkovým cukrem do pěny a postupně přidávejte slunečnicový olej a mléko. Nakonec do směsi přisypte i prosátou polohrubou mouku, prášek do pečiva a důkladně promíchejte metličkou nebo mixérem. Mělo by vám vzniknout hladké polotekuté těsto.

Kompletace piškotu s jablky a fáze pečení

K ruce si následně vezměte plech a vystelte jej pečícím papírem. Na jeho dno nejprve vyskládejte plátky jablek a pak nalijte na ovoce jednu část těsta. Poté opět rozložte jablečné plátky a navrstvěte na ně zbytek těsta. V tomto stavu dejte koláč péct do trouby na 30 až 35 minut při 180 stupních Celsia.

Servírování jablečného piškotu

Po upečení piškot posypejte ještě moučkovým cukrem a podávejte buď samotný, nebo například s vanilkovou zmrzlinou. Hodit se bude určitě i šlehačka, či zakysaná smetana. Fantazii a chutím se meze ostatně nekladou.

Kromě mleté skořice lze jablka před pečením ochutit i trochou pomerančové, nebo citronové kůry. A v případě, že nemáte k dispozici zrovna jablka, je možné je nahradit jakýmkoliv jiným sezónním ovocem. Přejeme dobré pochutnání!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]