Ikea proslula svou nabídkou stylového a levného nábytku ze Švédska. Více než to si však pozornost získaly dnes už legendární masové kuličky, které se tradičně objevují ve stálé nabídce tamější kantýny a které statisíce lidí nutí vrátit se zpět, i když zrovna žádné vybavení domácnosti nakupovat nepotřebují. Dlouho se kuchařky a hospodyňky dohadovaly, v čem tkví tajemství neobyčejně dobrých masových kulatých karbanátků, jejichž chuť se v domácnosti nedaří napodobit.
Kouzlo masových kuliček tkví v koření
Na masové koule Ikea je zapotřebí stejných surovin, jako na jakékoliv jiné karbanátky, jen s drobnými úpravami, které dodávají onu nenapodobitelnou chuť. A je to přitom tak snadné!
- 500 g mletého vepřového masa
- 250 g mletého drůbežího masa
- 1/3 šálku mléka
- 1 cibule
- 1 vejce
- 2 stroužky česneku
- 1 šálek strouhanky
- sůl
- pepř
- sušený kopr
Postup výroby
Oba druhy mletého masa vložíme do mísy. Cibuli a česnek nasekáme na jemno a přidáme k masu. Přisypeme strouhanku, rozklepneme vejce, přilijeme mléko a ochutíme solí, pepřem a sušeným koprem. Směs důkladně rukama propracujeme, aby se suroviny řádně promíchaly a poté tvarujeme kuličky, které rozložíme na talíř a necháme půl hodiny na chladném místě odpočívat.
Po uplynutí této doby rozehřejeme pánev s olejem a smažíme kuličky po všech stranách, dokud na povrchu nezhnědnou. Mezitím rozpálíme troubu na 180°C. Osmahnuté koule rozložíme na plech a pečeme zhruba půl hodiny.
Mezitím připravíme omáčku.
Speciální smetanová omáčka
Omáčka je neméně důležitá a zároveň stejně snadná jako masové kuličky. Stačí jen pár jednoduchých přísad.
- ¾ šálku vepřového nebo kuřecího vývaru
- ¾ šálku zeleninového vývaru
- 150 ml smetany
- 40 g másla
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžíce oleje
- 3 lžíce hladké mouky
Na pánvi rozpustíme máslo a zasypeme hladkou moukou, kterou lehce osmahneme a zalijeme zeleninovým a masovým vývarem. Důkladně promícháme, a když směs zhoustne, přidáme smetanu, sójovou omáčku a lžičku hořčice. Pak pod pokličkou několik minut dusíme a občas promícháme, aby se nepřipálila.
Když se koule upečou, nasypte je do smetanové omáčky a podávejte s bramborovou kaší.