Recept na kyjevské řízky povznese obyčejnou klasiku na novou úroveň

Už vás nudí prosté masové recepty bez nápadu? Tento tip je rozhodně jedinečný. Klasické kuřecí řízky povznese na zcela jinou úroveň. Kyjevské řízky vás ohromí svou šťavnatou náplní a lahodnou chutí. Jsou ideální na slavnostní oběd, nebo večeři. Pochutnají si všichni, kteří tyto proslulé kyjevské řízky okusí. Pohostit jimi můžete i vzácnou návštěvu. Tato netradiční variace se dá vařit i s masem krůtím, které je většinou dost suché, a tak i jemu máslová náplň s bylinkami dodá potřebnou vláčnost i chuť.

Potřebné ingredience na kyjevské řízky

Než se pustíte do vaření, připravte si tyto suroviny:

  • 3 až 4 kuřecí prsa
  • 120 gramů změklého másla
  • lžíci citronové šťávy
  • 1 až 2 stroužky česneku

Dále budete potřebovat: 2 lžíce nasekaného čerstvého kopru, hladkolisté petržele, trochu soli a mletého pepře. Na klasický trojobal je pak nezbytné jedno až dvě vejce, hladká mouka a strouhanka.

Jak postupovat při přípravě kyjevských řízků?

Kuřecí prsa si nejprve omyjte, odblaňte a nařízněte je tak, abyste získali jakýsi tvar kapsy. Maso osolte, opepřete a dejte chvíli stranou. Mezitím si zhotovte náplň do kyjevských řízků. Ve středně velké míse pomocí vidličky, nebo metličky rozmíchejte změklé máslo spolu s citronovou šťávou, lisovanými stroužky česneku, čerstvým nasekaným koprem, petrželí a dochuťte na závěr solí a případně i pepřem.

Vznikne vám tak homogenní tuhá hmota. Tou pak naplňte jednotlivé kuřecí kapsy. S množstvím to ale nepřežeňte, aby náplň zbytečně při smažení nevytékala.

Obalování v trojobalu, smažení a servírování

Další postup je pak v podstatě standardní, jako když děláte klasické kuřecí řízky v trojobalu. Plněné kuřecí kapsy obalte v hladké mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Následně smažte na středním plamenu do zlatova z obou stran. Hotové kapsy můžete po osmažení ještě na chvíli položit na savé papírové utěrky, abyste se zbavili přebytečného tuku.

V řezu budou kyjevské řízky dokonalé šťavnaté, díky máslu a bylinkám, které jim dodají neodolatelnou vůni a chuť. Servírovat lze pokrm buď s vařenými, či pečenými bramborami. Hodí se však i hranolky, krokety, nebo třeba čerstvé pečivo. Výborně maso doplníte i nakládanými okurkami, cibulkami, nebo čalamádou. Tradičně se také podává okurkový salát se sladkokyselým nálevem. Přejeme dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]