Recept na lahodné zapečené brambory s mletým masem

Pakliže nevíte, co dobrého si uvařit na oběd, nebo večeři, zkuste tyto lahodné zapečené brambory s mletým masem. Jsou velice jednoduché na přípravu a zvládne je i kuchař začátečník. K jejich upečení potřebujete jen pár základních surovin. Z pekáčku pohostíte celou rodinu, a ještě zbude na návštěvu.

Co budete potřebovat na zapečené brambory s mletým masem?

Než se pustíte do vaření, obstarejte si tyto potřebné ingredience:

  • 3 větší brambory
  • 500 gramů mletého masa (ideální je mix vepřového a hovězího)
  • cibuli
  • 280 gramů tvrdého sýra (eidam, ementál)

Také se neobejdete bez lžíce slunečnicového oleje, třech velkých lžic majonézy, dvou velkých lžic vody, soli, pepře, lžičky sladké papriky a česneku. Tohle množství surovin vystačí na pokrm v plechu o rozměrech zhruba 17 x 26 centimetrů.

Jak postupovat při přípravě zapečených brambor?

Brambory si nejprve oloupejte, omyjte a nakrájejte na stejně široké plátky. Pak je umístěte do hluboké mísy, okořeňte pepřem, solí a přidejte trochu oleje, vše promíchejte. K ruce si následně vezměte jinou menší mísu, do které nastrouhejte celý sýr, poté oloupejte a na kostičky nakrájejte cibuli a smíchejte se strouhaným sýrem a vodou. Nakonec ještě vložte majonézu, osolte, opepřete a důkladně lžící směs propojte. Na řadu přichází mleté maso. To dochuťte sladkou paprikou, česnekem, solí, pepřem a promíchejte.

Vrstvení do plechu

Ochucené brambory umístěte na dno máslem, či olejem vymazaného pekáčku. Pak vezměte připravené mleté maso a rozvrstvěte ho rovnoměrně po celé ploše bramborových plátků. Poslední vrstvou bude ta sýrová. Směs ze sýra, cibule a majonézy naneste na mleté maso. Posléze dejte pokrm do trouby péct na zhruba 35 minut při 200 stupních Celsia.

Patnáct minut před koncem ještě přisypte na povrch jídla zbylý strouhaný sýr a zapékejte na 180 stupňů Celsia. Na povrchu zapečených brambor se vytvoří zlatavá krusta. Hotové brambory s mletým masem podávejte s oblíbenými ochucovadly. Skvěle se hodí například kečup, majonéza, tatarská omáčka. Výborně pokrm doplní i salát z nakládané, nebo čerstvé zeleniny. Tyto zapékané brambory jsou chutné jak teplé, tak i studené. Pakliže budete chtít recepturu vylepšit, můžete přidat i slaninu, nebo třeba i žampiony. Je to jen na vaší představivosti. Přejeme dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]