Recept na Lauchkuchen: Koláč, který budou milovat především muži

Lauchkuchen je německý koláč, plněný především pórkem, žampiony, vepřovým masem a zasypaný důkladnou vrstvou tvrdého sýra a cibule. Jeho chuť je výtečná a milují jej především muži. My vám nyní přinášíme recept na tento skvělý slaný koláč, který si zamiluje celá vaše rodina.

Co budete potřebovat?

Na zhotovení těsta si připravte následující ingredience:

  • 125 gramů jemného tvarohu
  • jedno vejce
  • 4 velké lžíce mléka
  • 4 velké lžíce oleje

Dále budete potřebovat trochu soli, lžičku kypřícího prášku, 250 gramů mouky. Na náplň do koláče si pak připravte ještě: 180 gramů pórku, 90 gramů cibule, 200 gramů libového vepřového masa (například panenky), 200 gramů žampionů, lžíci oleje. Zálivka na zapečení vyžaduje tyto suroviny: 150 gramů tvrdého sýra (eidam, nebo ementál), jedno vejce, 125 mililitrů smetany na vaření.

Jak postupovat při výrobě slaného koláče

Nejprve si očistěte vepřovou panenku a nakrájejte ji na nudličky, nebo menší kousky. Dejte na rozpálenou suchou pánev a osmahněte ze všech stran do zlatova. Pak přidejte k masu do pánve i žampiony a restujte.

Mezitím si nakrájejte na kolečka pórek a cibuli. Tuto zeleninu posléze také přihoďte do pánvičky. Přidat můžete ke směsi i trochu oleje. Vše pak nechte vychladnout. Na řadě je příprava těsta na koláč. Vezměte si k ruce hlubokou mísu a vložte do ní tvaroh, vejce, mléko, olej a sůl. Zhotovte hladké těsto.

Následně ještě prosejte do hmoty mouku a vsypte kypřící prášek. Vznikne vám tak nelepivé a homogenní těsto. Hotové těsto pak přikryjte potravinovou fólií a dejte do lednice vychladit asi na dvacet minut. V mezičase si připravte zapékací omáčku tak, že smícháte smetanu na vaření, vejce a strouhaný tvrdý sýr.

Příprava koláče před pečením a servírování

Po dvaceti minutách tvarohové těsto na koláč vyjměte z lednice a rozprostřete jej do pekáče o rozměrech cca 26 x 26 centimetrů, který jste si vystlali pečícím papírem. Doprostřed těsta pak navrstvěte všechny připravené a orestované suroviny jako vepřovou panenku, pórek, cibuli, žampiony.

Osolte a opepřete dle chuti a zalijte maso se zeleninou smetanovou omáčkou s vejcem a sýrem. Koláč dejte zapéct do trouby na 40 minut při 180 stupních Celsia. Na povrchu se vytvoří krásně zlatá křupavá kůrka ze sýra. Přejeme dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]