Recept na luxusní hovězí tatarák: Kouzlo je v ingrediencích

Hovězí tatarák je pokrm hodný gurmánů. Má na světě mnoho svých zastánců, ale i odpůrců. Nejdůležitější surovinou, která jej dělá skutečně výjimečným, je kvalitní hovězí maso, respektive hovězí svíčková. Je však možné tatarák připravovat i z dobrého zadního hovězího. Variací tohoto jídla je požehnaně. My vám dnes přinášíme recept, který si zamilujete. Je jednoduchý a máte ho připravený raz dva.

Co budete potřebovat na luxusní hovězí tatarák?

Než se pustíte do práce, připravte si tyto suroviny:

  • 450 gramů pravé hovězí svíčkové (nebo kvalitního hovězího zadního)
  • 1 šalotku
  • 1 žloutek
  • 2 nakládané okurky a 3 lžíce oleje

Na dochucení je pak zapotřebí soli a pepře. Přidat lze i jiné koření dle vašich chutí. Někdo rád přimíchá červenou sladkou papriku, nebo i mletý kmín.

Jak postupovat při přípravě hovězího tataráku?

Hovězí svíčkovou, nebo zadní vložte nejprve asi na hodinu do mrazáku. Pak vyjměte a pokrájejte jej na tenké proužky a následně na velice drobné kostičky. Mezitím si oloupejte šalotku a nasekejte najemno. Přisypte k masu do větší mísy. Dvě nakládané okurky nakrájejte rovněž na drobné kostičky a zamíchejte do masa se šalotkou. Nakonec vlijte tři lžíce oleje, jeden vaječný žloutek a důkladně propojte všechny ingredience. Dochuťte solí a pepřem. Hmotu rozdělte na čtyři stejně velké porce a vložte na talíře.

Podávat hovězí tatarák můžete buď se suchými, nebo klasickými chlebovými topinkami. Neměli byste však zapomenout ani na stroužky česneku, díky kterým dostanou topinky teprve ten správný říz. Přidat na stůl lze i nakládané žampiony, cibulky, nebo další okurky. Každý si upraví své sousto dle svého.

Tento tatarák je velice netypický svým složením. Standardní verze se připravuje poněkud odlišně. Do masové směsi se přidává například trocha kečupu, hořčice, nebo worcesteru. Někdo má dokonce rád v hovězím tataráku nasekané kapary, či olivy. Maso se rovněž nekrájí na kostičky, ale škrabe nožem, konzistence standardního tataráku je tedy spíše krémovitá, připomínající pomazánku. Ať si tatarák připravíte jakkoliv, přejeme dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]