Recept na nadýchaný srbský dort si zamilujete po prvním ochutnání

Pakliže preferujete krémové zákusky, bude vám tento srbský dort velice chutnat. Těsta je na něm minimum a je plný nadýchané náplně. Ideální dezert na zahradní party a grilování s přáteli a rodinou. I vaše děti si jej zamilují.

Co budete potřebovat k jeho přípravě

Než se pustíte do práce, připravte si tyto ingredience na těsto:

  • 7 žloutků
  • 100 gramů moučkového cukru
  • 70 mililitrů slunečnicového oleje
  • 70 mililitrů mléka

Dále budete potřebovat: 100 gramů polohrubé mouky, lžičku kypřícího prášku. Na krémovou náplň si pak připravte: 7 vaječných bílků, špetku soli, 480 gramů cukru, 24 gramů vanilkového cukru, 100 mililitrů vody, lžíci citronové šťávy a moučkový cukr jako dekoraci.

Jak připravit těsto na srbský dort

V hluboké míse si rozmíchejte žloutky s moučkovým cukrem, pak přilejte i slunečnicový olej, mléko, prosejte polohrubou mouku a kypřící prášek do pečiva. Vymáchejte hladké a homogenní těsto. K ruce si vezměte plech vystlaný pečícím papírem a těsto do něj vlijte a rovnoměrně rozetřete. Pečte v troubě asi deset minut při 180 stupních Celsia. Až povrch zezlátne, bude korpus hotový. Těsto pak vyjměte z trouby a nechte vychladnout.

Jak připravit krém do srbského dortu

Z vaječných bílků si ušlehejte tuhý sníh. Poté v si v menším rendlíku rozehřejte krystalový cukr s vanilkovým cukrem, přiveďte k varu a zakápněte citronovou šťávou. Vařte asi deset minut, pak odstavte z plotny. Do připraveného bílkového sněhu pak po malých dávkách vlévejte horký cukrový sirup a průběžně krém šlehejte. Nakonec nechte asi dvanáct minut krém v lednici vychladit.

Kompletace dortu a servírování srbského dortu

Vychladlý korpus rozřízněte uprostřed širokým a ostrým nožem, tím získáte dvě stejně velké poloviny. Na spodní část rozetřete krémovou náplň a přiklopte vrchní částí těsta, posypejte moučkovým cukrem a nechte vychladit alespoň několik hodin, nejlépe pak do dalšího dne. Pak vychlazený zákusek krájejte na širší čtvercové řezy. Celkem byste jich měli získat zhruba šest až osm.

 

Podávejte s ledovou kávou, čajem, nebo mléčným koktejlem. Pokud byste chtěli srbský dort luxusnější, můžete do něj přidat i různé druhy čerstvého ovoce, dokonale jej doplní třeba borůvky, jahody, nebo banány. Výborně se bude hodit i čokoládová poleva, místo moučkového cukru na vrchu. Přejeme dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]