Recept na nebeské mleté kotletky dostane zaručeně každého

Pakliže máte rádi masové pokrmy a hledáte inspiraci na rychlý a jednoduchý oběd, nebo večeři, máme pro vás skvělý tip na tyto mleté kotletky, které jsou díky dvěma zajímavým ingrediencím doslova nebeské. Z obyčejného mletého masa vykouzlíte chutný pokrm, který si zamiluje celý rodina. Mleté kotletky jsou velice jednoduché na přípravu.

Co budete potřebovat na mleté kotletky?

Než se pustíte do práce, obstarejte si tyto suroviny:

  • 500 gramů mletého masa (nejlepší je vepřové, může být ale i mix)
  • 200 gramů hub (hřiby, žampiony)
  • lžíci dijonské hořčice
  • jednu středně velkou cibuli

Dále budete potřebovat: jednu suchou housku, trochu másla, jedno vejce, sklenici mléka, strouhanku, sůl a pepř na dochucení. Přidat můžete i bylinky, které máte rádi. Do receptu se hodí třeba i čerstvá petrželka. Jestli máte rádi pikantnější pokrmy, můžete přidat česnek, nebo chilli.

Jak postupovat při přípravě mletých kotletek?

Nejprve si houby, nejlépe hřiby očistěte a pokrájejte na menší kousky. Pak přendejte na pánev s rozehřátým máslem. Osmahněte ze všech stran, trvat to bude asi tak deset minut. Vepřové mleté maso si vložte mezitím do hluboké mísy. Cibuli oloupejte a pokrájejte na menší kostičky, následně ji přihoďte do mísy s mletým masem.

Suchou housku pokrájejte na kostky a dejte do malé mísy s mlékem. Až se pečivo mlékem nasákne, přidejte jej také k vepřovému mletému masu. Do masové směsi posléze rozklepněte vejce, vložte orestované houby, lžíci dijonské hořčice, osolte a opepřete. Rukama všechny ingredience důkladně propojte.

Smažení a servírování mletých kotletek

Z ochuceného mletého masa pak mokrýma rukama tvořte středně velké placky, které obalte před smažením ještě ve strouhance. Do hlubší pánvičky pak nalijte tolik oleje, aby byly následně mleté kotletky asi z půlky v tuku ponořené. Olej řádně rozpalte a vkládejte postupně všechny masové placky. Smažte z obou stran dozlatova.

Hotové masové kotletky ještě přendejte na kuchyňskou utěrku, aby se z nich odsál přebytečný tuk. Podávejte s bramborovou kaší a vařenou brokolicí. Skvěle se k plackám hodí i salát z nakládané, nebo čerstvé zeleniny, nebo třeba opečené brambory, či krokety. Chutné jsou tyto nebeské mleté kotletky nejen teplé, ale i studené, například s hořčicí, cibulí a chlebem. Zapíjet je můžete například dobrým vychlazeným pivem. Zachutnají jistě celé vaší rodině. Dobrou chuť přejeme.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]