Recept na osvěžující koláč bez pečení zvládne i začátečník

Teplé období si žádá obecně lehčí stravu. V létě máme obvykle menší chuť na hutné pokrmy a těžké zákusky, nebo příliš sytý koláč. Tento recept se proto řadí mezi ty dezerty, které se dokonale hodí k osvěžení v horkých dnech. Skvěle vypadá, chutná a nemusíte ho péct. Postačí ho dát vychladit jen do lednice. A zvládne ho připravit i cukrář začátečník.

Co budete potřebovat na nepečený koláč?

Než se pustíte do práce, připravte si tyto ingredience:

  • 500 gramů zakysané smetany (35 %)
  • ovoce dle libosti v množství asi 300 gramů (možné je použít jahody, borůvky, maliny, banány, meruňky, broskve, zkrátka jakýkoliv druh sezónního, nebo snad i vlastního ovoce ze zahrádky)
  • oblíbené sušenky v množství cca 200 gramů (ideální jsou ty máslové, nebo kakaové, je však možné použít i obyčejné dětské piškoty, které také dobře poslouží)
  • cukr 200 gramů a želatina 30 gramů

Jak postupovat při výrobě nepečeného koláče s ovocem

K ruce si vezměte menší misku, nalijte do ní půl sklenice studené vody a rozpusťte v ní želatinu. Nechte působit asi 30 minut. Po půl hodině přelijte směs do rendlíku a přiveďte na chvíli k varu, dlouho ale nevařte a následně odstavte z plamene. Mezitím si v hluboké míse mixérem vyšlehejte zakysanou smetanu s cukrem, přidejte do ní i vychladlou želatinu a poté dejte krém vychladit do lednice. Na řadě je příprava ovoce do koláče. Nejprve jej omyjte pod vlažnou vodou, odstraňte všechny nečistoty a stopky, nakrájejte na plátky, nebo menší nepravidelné kousky.

Kompletace dortu a chlazení

Dalším krokem je to, že si připravíte velkou mísu, do které na dno naskládáte vámi vybrané sušenky, na ty pak pokladete různé kousky čerstvého ovoce a nalijete na tyto vrstvy připravený smetanový krém s želatinou. Tento postup několikrát opakujete, než spotřebujete celý krém, sušenky a ovoce. Poslední vrstva bude sušenková. Navrstvený koláč v míse pak dáte alespoň na tři hodiny do lednice ztuhnout.

Po několika hodinách ovocný dezert vyjmete z chladničky a vyklopíte jej na talíř. Pokud jste chladili zodpovědně, smetana dobře ztuhla a nebudete mít problém koláč dostat z mísy ven. Tento dort je vhodný i pro oslavence na letní zahradní oslavu. Jde lehký, svěží, jemný a mimo jiné i zdravý pro vysoké množství použitého ovoce, které obsahuje nespočet příznivých vitamínů pro naše tělo. Přejeme dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]