Teplé období si žádá obecně lehčí stravu. V létě máme obvykle menší chuť na hutné pokrmy a těžké zákusky, nebo příliš sytý koláč. Tento recept se proto řadí mezi ty dezerty, které se dokonale hodí k osvěžení v horkých dnech. Skvěle vypadá, chutná a nemusíte ho péct. Postačí ho dát vychladit jen do lednice. A zvládne ho připravit i cukrář začátečník.
Co budete potřebovat na nepečený koláč?
Než se pustíte do práce, připravte si tyto ingredience:
- 500 gramů zakysané smetany (35 %)
- ovoce dle libosti v množství asi 300 gramů (možné je použít jahody, borůvky, maliny, banány, meruňky, broskve, zkrátka jakýkoliv druh sezónního, nebo snad i vlastního ovoce ze zahrádky)
- oblíbené sušenky v množství cca 200 gramů (ideální jsou ty máslové, nebo kakaové, je však možné použít i obyčejné dětské piškoty, které také dobře poslouží)
- cukr 200 gramů a želatina 30 gramů
Jak postupovat při výrobě nepečeného koláče s ovocem
K ruce si vezměte menší misku, nalijte do ní půl sklenice studené vody a rozpusťte v ní želatinu. Nechte působit asi 30 minut. Po půl hodině přelijte směs do rendlíku a přiveďte na chvíli k varu, dlouho ale nevařte a následně odstavte z plamene. Mezitím si v hluboké míse mixérem vyšlehejte zakysanou smetanu s cukrem, přidejte do ní i vychladlou želatinu a poté dejte krém vychladit do lednice. Na řadě je příprava ovoce do koláče. Nejprve jej omyjte pod vlažnou vodou, odstraňte všechny nečistoty a stopky, nakrájejte na plátky, nebo menší nepravidelné kousky.
Kompletace dortu a chlazení
Dalším krokem je to, že si připravíte velkou mísu, do které na dno naskládáte vámi vybrané sušenky, na ty pak pokladete různé kousky čerstvého ovoce a nalijete na tyto vrstvy připravený smetanový krém s želatinou. Tento postup několikrát opakujete, než spotřebujete celý krém, sušenky a ovoce. Poslední vrstva bude sušenková. Navrstvený koláč v míse pak dáte alespoň na tři hodiny do lednice ztuhnout.
Po několika hodinách ovocný dezert vyjmete z chladničky a vyklopíte jej na talíř. Pokud jste chladili zodpovědně, smetana dobře ztuhla a nebudete mít problém koláč dostat z mísy ven. Tento dort je vhodný i pro oslavence na letní zahradní oslavu. Jde lehký, svěží, jemný a mimo jiné i zdravý pro vysoké množství použitého ovoce, které obsahuje nespočet příznivých vitamínů pro naše tělo. Přejeme dobrou chuť!