Recept na rumunskou pomazánku z lilku zvanou Zacusca

Tuto vegetariánskou pomazánku Zacusca budou milovat i masožravci. Receptura pochází z dalekého Rumunska a obsahuje samé zdravé ingredience. Především pak lilek a rajčata. Konzumací této dobroty tak doplníte i mnoho vitamínů a minerálů. Hodí se jak na chleba, tak i na jiný druh pečiva. Zkuste si ji s námi připravit. Určitě vás osloví. Uchovat ji můžete na chladném místě i několik dní v uzavíratelných sklenicích.

Potřebné suroviny na přípravu rumunské pomazánky

Než se pustíte do vaření, obstarejte si následující:

  • 2 kilogramy kapií
  • 6 kilogramů lilků
  • 2 kilogramy paprik
  • 2 kilogramy rajčat

Dále budete potřebovat: půl litru slunečnicového oleje, kilogram cibule, pár stroužků česneku, několik bobkových listů, pepř a sůl.

Jak postupovat při přípravě pomazánky?

Nejprve si ogrilujte, nebo opečte lilek a papriku. Zeleninu po ogrilování zbavte slupky, rozkrojte, odstraňte u paprik semínka a nechte pustit šťávu v míse. Poté se pusťte do přípravy rajčat. Ta omyjte, pokrájejte a vložte do mixéru, kde z nich vytvořte hladkou šťávu.

Ve velkém hrnci si následně zahřejte trochu oleje, vsypte najemno nasekanou cibuli a restujte, pak přilijte rajčatovou šťávu, vložte stroužky česneku, bobkový list, grilované papriky a lilky, dochuťte solí a pepřem a vařte pod poklicí asi hodinu.

Vrstvení zeleninové pomazánky do sklenic a fáze zavařování

Připravenou horkou pomazánku ze zeleniny vrstvěte až po okraj do vysterilovaných sklenic. Pak víčkem jemně přivřete a vložte nádoby do velkého hrnce s vodou, která bude sahat zhruba do poloviny sklenic. Zavařujte na středním plamenu asi dvacet minut. Pak sklenice pevně dovřete, opatrně vyjměte, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Zeleninovou pomazánku skladujte v chladu a temnu. Ideálně ve sklepě, nebo špajzu. A až přijde během roku k chuti, jednoduše ji otevřete, pomažete si čerstvé pečivo a uložíte do lednice. Dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]