Recept na rybízový koláč láká nejenom milovníky tohoto ovoce

Roste vám na zahradě rybíz, nebo jste jej snad dostali od známých? Pak neváhejte a upečte si s námi tento skvělý rybízový koláč, který vás potěší s šálkem kávy u snídaně, nebo třeba u odpolední siesty po obědě. Použít můžete jak rybíz červený, tak bílý. Z rybízu si však můžete zhotovit nejen koláč, ale i marmeládu, džem, či zavařeninu. Je velice zdravým bobulovitým ovocem, které obsahuje notnou dávku vlákniny a vitamínu C.

Jaké ingredience potřebujete k přípravě rybízového koláče?

Před zahájením pečení, si připravte tyto suroviny na těsto:

  • 250 gramů polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 120 gramů cukru krupice
  • 10 gramů vanilkového cukru

Také budete potřebovat: 100 mililitrů slunečnicového oleje, 115 mililitrů mléka a dvě lžičky kypřícího prášku. Na náplň do koláče je zapotřebí: 400 gramů měkkého tvarohu, 2 vajec, 100 mililitrů mléka, 20 gramů bramborového škrobu, 10 gramů vanilkového cukru, 100 gramů moučkového cukru, 350 gramů rybízu.

Jak postupovat při přípravě těsta na rybízový koláč?

Ve velké míse si rozšlehejte vejce do pěny s cukrem krupicovým a vanilkovým. Pak vlijte do směsi slunečnicový olej a prosejte polohrubou mouku. Přidejte kypřící prášek, mléko a všechny suroviny dobře promíchejte. K ruce si vezměte formu na koláč, nebo zapékací mísu, vymažte máslem, vysypte moukou a vlijte do ní těsto. Rovnoměrně jej rozprostřete. Pak se pusťte do přípravy náplně do koláče.

Příprava náplně, fáze pečení a servírování

Nejprve si rozmixujte metličkou nebo mixérem vejce, cukr moučku, vanilkový cukr, bramborový škrob a měkký tvaroh. Až budou všechny komponenty promíchané, přilijte trochu mléka. Vyrobíte tak polotekutý a vláčný krém. Tvarohovou směs následně nalijte na těsto v zapékací míse a dobře rozprostřete. Na závěr poházejte rovnoměrně na její povrch omyté bobule rybízu.

Dejte do trouby zapéct na 45 minut při 180 stupních Celsia. Řídit se ale samozřejmě můžete dle zvyklostí se svým spotřebičem. Až bude koláč upečený, nechte jej před podáváním vychladit. Posypat ho můžete moučkovým cukrem a podávat s kopcem vyšlehané smetany. Kdo bude chtít koláč vylepšit, může povrch polít i čokoládovou polevou, kterou zhotovíte ve vodní lázni buď z hořké čokolády a másla, nebo hořké čokolády a smetany. Vynikající bude dezert i se zakysanou smetanou, nebo zmrzlinou. Přejeme dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]