Recept na rychlý a jemný čokoládový koláč, který osloví zejména ty nejmenší ve vaší rodině

Když se řekne koláč, řada lidí si představí především sladké pečivo z kynutého těsta. My vám však přinášíme něco naprosto výjimečného. Tento kakaový piškot si zamilujete už po prvním soustu. Nenechte si jej ujít a připravte si dezert k odpolední kávě.

Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu čokoládového koláče?

Než se pustíte do pečení, obstarejte si tyto suroviny:

  • 280 mililitrů mléka
  • 2 vejce
  • 250 gramů polohrubé mouky
  • 300 gramů krupicového cukru
  • 60 mililitrů slunečnicového oleje
  • 55 gramů kakaového prášku
  • 1 a ½ lžičky jedlé sody
  • 60 gramů másla
  • 1 a ½ lžičky octa
  • špetku soli

Na polevu pak potřebujete:

  • 4 lžíce kakaového prášku
  • 5 lžic vody
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 50 gramů másla
  • 1 lžíci slunečnicového oleje

Jak postupovat při přípravě čokoládového koláče?

V hlubší míse si rozmíchejte vejce spolu s kakaovým práškem, prosátou polohrubou moukou, krupicovým cukrem a mlékem.

V další fázi přilijte i rozpuštěné máslo, slunečnicový olej, a nakonec i ocet, jedlou sodu a špetku soli. Vypracujte mixérem nebo metličkou těsto polotekuté konzistence.

To vlijte do formy na koláč (kterou jste předtím vystlali pečícím papírem) a rozprostřete rovnoměrně. Dejte péct do trouby na 45 minut při teplotě 180 °C.

Příprava polevy a kompletace dezertu

Upečený korpus vyjměte z trouby a nechte chladnout na sporáku. Mezitím si v malém rendlíku rozpusťte krupicový cukr a karamel promíchejte s kakaovým práškem. V další fázi nalijte vodu a rozpusťte v ní i máslo. Míchejte do té doby, než získáte homogenní konzistenci. Polevu nakonec nalijte na piškot a nechte zatuhnout v chladu.

Servírování čokoládového koláče

Až poleva zatuhne, můžete koláč podávat. Skvěle se k němu bude hodit například kopeček šlehačky, vanilková zmrzlina nebo bobulovité ovoce typu borůvky, nebo rybíz. Přejeme dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]