Recept na senzační masové karbanátky, které ohromí s kaší i chlebem

Karbanátky miluje snad každý. Dají se konzumovat teplé i studené, s různými druhy příloh, od brambor, těstovin, rýže, až po obyčejný chleba, rohlík, nebo housku. Výborné jsou s hořčicí, cibulí, či kečupem. Jedná se o skvělý tip na rychlý oběd i večeři. Je možné je vařit nejen z mletého hovězího a vepřového masa. Dá se použít čistě jen zelenina, jako je kapusta, zelí, nebo brambory, což je perfektní varianta pro vegetariány a vegany. Skvělé a zdravé jsou i karbanátky rybí, ideální v kombinaci s bramborovými hranolky a majonézou. Fantazii se meze nekladou. Karbanátky snesou tisíce variací.

Co potřebujete za suroviny?

Na tyto karbanátky je potřeba těchto ingrediencí:

  • kilo mletého masa (může být mix vepřového a hovězího, nebo jen jeden druh)
  • jeden bochník staršího bílého chleba
  • jedna cibule
  • pepř, sůl, česnek a olej na smažení

Jak postupovat při přípravě karbanátků?

Starší bochník chleba nakrájejte na menší kousky a vložte do velké mísy, zalijte následně vodou a nechte pečivo nasáknout a změknout. Mezitím si nakrájejte cibuli najemno. Nasáklý chléb se začne rozpouštět, proto z něj následně můžete zpracovat vařečkou chlebovou hmotu.

Tu smícháte s mletým masem a ochutíte pepřem, solí, přihodíte jemně pokrájenou cibuli a prolisované stroužky česneku. Množství česneku si zvolte sami, dle vašich chutí. Směs pořádně promíchejte, ať se všechny komponenty propojí.

Smažení karbanátků a servírování

Z připravené masové směsi poté tvořte pravidelné placky, které budou velké asi jako vaše dlaň. Při smažení se trochu zmenší jejich objem. Na plotně si rozpalte v hlubší pánvi trochu oleje a karbanátky do ní postupně vkládejte. Smažte z obou stran do zlatova. Abyste se po smažení v pánvi zbavili přebytečného tuku, umístěte karbanátky na kuchyňské utěrky, které vám s přebývajícím omastkem pomohou a vysají ho.

Když si budete chtít uvařit zdravější variantu, můžete karbanátky nechat upéct v troubě. Tím se přebytečným tukům hravě vyhnete. Hotové karbanátky podávejte buď se šťouchanými bramborami, nebo s chlebem, či rohlíkem.

Skvělou variantou je si připravit ke karbanátku míchaný salátek ze zeleniny, dokonalá je i kombinace se zeleninou nakládanou. Někdo má však karbanátek rád jen s již zmíněnou hořčicí a kečupem. Ať jej budete jíst jakkoliv, přejeme vám, ať chutná!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]