Recept na šťavnaté karbanátky nadchne jednoduchostí a báječnou chutí

Karbanátky jsou pokrm, který miluje snad každý. Dají se připravit z jakéhokoliv druhu masa. Oblíbené jsou nejen ty vepřové, hovězí, či krůtí, ale třeba i rybí. Dají se konzumovat s různými druhy příloh. Nejčastěji s pečenými bramborami, nebo bramborovou kaší. Masové těsto lze ochutit dle libosti čímkoliv. Nyní pro vás máme recept na klasické karbanátky, které oceníte jak teplé, tak i studené.

Jaké suroviny potřebujete k přípravě šťavnatých karbanátků?

Před vařením si obstarejte tyto suroviny:

  • 350 gramů mletého masa (mix vepřového a hovězího)
  • 50 gramů strouhanky
  • 150 mililitrů studené vody
  • jednu cibuli a sůl, pepř na dochucení

Jak postupovat při přípravě karbanátků?

Do hluboké mísy vložte mleté maso, poté jej zasypte strouhankou, přidejte nadrobno pokrájenou cibulku, vlijte studenou vodu, okořeňte solí a pepřem a všechny suroviny dobře vařečkou promíchejte. Použít můžete i zlaté dobré ruce. V dlaních pak tvarujte masové bochánky a pokládejte na talíř.

Pečení a servírování šťavnatých karbanátků

K ruce si pak vezměte malou zapékací misku, nebo plech a vystelte jej pečícím papírem. Na jeho dno rozprostřete připravené karbanátky z masové směsi a dejte zapéct do trouby asi na dvacet minut při 150 stupních Celsia. Řídit se však můžete dle zvyklostí svého spotřebiče. Karbanátky podávejte ideálně s bramborovou kaší a nakládanými okurkami. Vhodné je k pokrmu přidat například i čalamádu.

Hodí se však i obyčejné pečivo s kečupem a hořčicí. Tyto masové karbanátky vám v lednici vydrží dva až tři dny. Pochutnat si tak na nich můžete v případě, že nemáte zrovna mnoho času vařit. Chutné jsou i studené. Někdo karbanátky připravuje klasicky na pánvi a smaží je. Tato receptura je ovšem o něco málo zdravější, jelikož maso se nenasákne tukem. Do masové směsi je možné přidat i trochu kečupu a hořčice pro zvýraznění chutí. Přejeme dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]