Recept na tradiční německý bramborový salát, který se hravě vyrovná tomu českému. Vyzkoušejte netradiční recept, který pohladí chuťové buňky

Bramborový salát se dělá primárně na štědrovečerní večeři a mnoho lidí si bez něj Vánoce neumí představit. Nyní si můžete připravit německý salát, který jste možná ještě nikdy nevyzkoušeli.

Někteří tento pokrm nemají rádi a jiní jej milují. Většina lidí se jím přejí o Vánoce a stačí jim, když ho uvidí opět až příští rok. Někdo si na něm pochutnává i v průběhu roku a jeho delší doba přípravy mu vůbec nevadí. Pokud rádi zkoušíte něco nového, můžete si připravit německý bramborový salát. Třeba objevíte nové dobré jídlo, které si budete odteď připravovat pravidelně.

Využití brambor v domácnosti

Brambory jsou jednou z nejvýznamnějších zemědělských plodin, ze které si lidé připravují různé pochoutky a jídla. Nejčastěji se brambory vaří jako příloha k jídlu. Také jsou často konzumovány ve formě hranolek, kroket nebo chipsů. Již dlouhou dobu se na Vánoce opakovaně připravuje bramborový salát, který se doplňuje několika dalšími ingrediencemi. Předpokládá se, že tento pokrm pochází právě z Německa. Nyní si můžete udělat doma německý bramborový salát podle jednoduchého receptu.

Potřebné ingredience

  • 5 kusů brambor
  • 1 červená cibule
  • 2 velké nakládané okurky (nebo 4 až 6 malých)
  • 1 svazek petrželky
  • 150 ml zakysané smetany
  • 2 lžíce olivového oleje
  • dijonská hořčice podle chuti
  • šťáva z poloviny citronu
  • sůl podle chuti
  • pepř podle chuti

Postup přípravy bramborového salátu

Nejprve je potřeba začít s bramborami, ze kterých musíte oloupat slupku. Poté je dejte vařit do hrnce. Vařte do doby, dokud nebudou měkké, ale nesmí se rozpadat nebo být rozmačkané. Když se budou vařit, pokračujte tím, že si nakrájíte nadrobno okurky, cibuli a petrželku. Jestliže jsou okurky malé, vezměte více než 2 kusy. Množství cibule a okurek by mělo být stejné. Po dovaření brambor slijte vodu a dejte je do prázdné větší mísy.

Nakrájejte je ještě horké a nechte v míse. Ideální je krájet je při vyšší teplotě, protože poté nasáknou více chuti a vůně od ostatních surovin. Do mísy přidejte olivový olej, citronovou šťávu, pepř a sůl.

Dávejte si pozor na to, abyste to nepřehnali, protože v salátu budou ještě kyselé okurky (slané). Směs doplňte nasekanou petrželkou a vše jemně promíchejte. Nechte několik minut odležet, aby brambory nasákly chutě a vůně.

Fotografie: Unsplash

Následně zalejte zakysanou smetanou a přidejte cibuli, okurku a hořčici. Nyní je potřeba znovu promíchat jemně. Na jemném míchání si dávejte opravdu záležet, abyste z celého salátu neudělali kaši. K jídlu je salát už v době, kdy je ještě teplý. V nejlepším případě ho nechte alespoň 10 minut odležet na chladnějším místě.

V momentě, kdy ho nebudete konzumovat, jej skladujte v lednici nebo na chladném místě. Když si budete chtít obměnit chutě, lze do něj přidat vejce, kuřecí prsa, zelenou cibulku, hrášek, oblíbenou omáčku a mnoho dalších ingrediencí. Záleží pouze na vás, co máte rádi. Německý bramborový salát si můžete připravit i mimo Vánoce například k vinné klobásce.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]