Řada hospodyněk má svůj vlastní rodinný recept na vepřový bůček. Ten si pečlivě střeží a předává se z generace na generaci. Možná si myslíte, že vy máte nejlepší recept, ale my vás dnes vyvedeme z omylu. Tento recept je léty prověřený a garantujeme, že se po něm jen zapráší. Tento nakládaný bůček v lahodném solném nálevu vám určitě zachutná. Právě nálev dodává masu nezaměnitelnou chuť. Přitom to není nic složitého a během pár minut budete mít hotovo.
Postačí vám pár základních surovin
Na výrobu nakládaného bůčku budete potřebovat:
- 1 a ½ až 2 kilogramy čerstvého mírně prorostlého bůčku
- 1 a ½ litru vody
- 150 gramů soli
- 2 gramy mletého černého pepře
- 15 kuliček celého pepře
- větvičku kopru a petrželky do každé nádoby (volitelně)
- bobkové listy
- bobule jalovce
- lžičku koření na špízy
Základem je maso dobře povařit
Bůček si nejprve dobře omyjte a očistěte. Poté jej nakrájejte na menší kusy.
Připravte si větší hrnec a dejte do něj vodu, kterou přiveďte k varu.
Do vody dejte také sůl a oba druhy pepře. Jakmile bude voda vařit, vložte do ní i nakrájené maso a nechte povařit na středním plameni asi 25 minut, aby zůstalo šťavnaté.
Nechte marinovat v nálevu
Poté maso vyjměte z hrnce a nechte okapat. Do sklenic umístěte koření a na ně poté dejte uvařené maso.
Nakonec jej zalijte nálevem s pepřem a nádoby pevně uzavřete víčky a nechte vychladnout.
Sklenice s nakládaným bůčkem uchovávejte ideálně v lednici. Vydrží přibližně dva týdny, ale zaručujeme vám, že ani tak dlouho se u vás doma „neohřejí“. Toto maso je tak delikátní, že jej sníte během pár dní. Podávejte jej třeba s čerstvým chlebem, kyselou okurkou, cibulkami, čalamádou, plnotučnou hořčicí, nebo strouhaným křenem.
Můžete jej využít jako občerstvení pro návštěvy, ale i rychlou večeři, když na nic jiného není čas. Podobně se dají nakládat i jiné druhy vepřového masa, ale bůček je jednoznačně nesnadnější na přípravu a trvá nejméně času.