Nakrájejte nasbírané houby a zalijte je tímto nálevem: Nakládané houby budou na špičkové úrovni

Skvělou přílohou nebo i přísadou do salátu jsou nakládané houby. Můžete je mít doma ve spižírně. Naložit si je můžete sami, je to snadné a chutnají skvěle. 

Jsou lidé, kteří houby milují a jiní je nesnáší. Z hub si můžete udělat řízky, smaženici ale jdou i usušit do zásoby nebo naložit. Nakládané houby jsou skvělou přílohou k hlavnímu jídlu. Můžete je mít ve spíži, vydrží dlouhou dobu a kdykoliv, když na ně dostanete chuť, je můžete servírovat. Nakládání hub je jedna z nejlepších způsobů jak je uskladnit.

Nakládané houby

Existuje mnoho receptů jak naložit houby, každý má rád něco jiného. Někteří mají i rodinné recepty , které jim prozradila babička a předávají se z generace na generaci. Chuť  hub dobře vynikne například v salátech, předkrmech ale můžete je konzumovat i samotné.

Fotografie: Pixabay

Nakládané houby

Ingredience na nakládané houby jsou běžně dostupné v obchodě. Houby nasbírejte pokud možno čerstvé a vždy se ujistěte, že jsou jedlé a nejsou červivé. Houby na nakládání musí být vždy zdravé.

  • ½ kg hříbků
  • 1 šalotka
  • 4 bobkové listy
  • 6 kuliček nového koření
  • pepř

  • 2 hrnky vody
  • ½ hrnku octa
  • 5 lžic medu
  • lžička soli
  • lžička hořčičných semínek
Fotografie: Pixabay

Návod na nakládané houby

Houby vždy očistěte nakrájejte na menší kousky. Vložte je do hrnce s osolenou vodou. Vařte alespoň 15 minut. Do dalšího hrnce si mezitím připravte nálev. Nalijte do něj vodu a ocet, přidejte nakrájenou šalotku a ostatní ingredience mimo medu. Nálev svařte a nechte vychladnout. Po vychladnutí můžete přidejte med.

Příprava nakládaných hub

Připravte si čisté sklenice a naplňte je uvařenými houbami, zalijte nálevem a pevně uzavřete. Houby by vždy měly být v nálevu zcela ponořeny. Takto připravené sklenice je nutné ještě sterilizovat. Hotové nakládané houby umístěte na chladné a temné místo. Po týdnu jsou houby už vhodné ke konzumaci.

Fotografie: Pixabay

Sterilizace hub, marmelád i okurek

Sterilizace neboli zavařování je velmi oblíbené pro uskladnění okurek, zeleniny, ale i ovoce v podobě kompotů nebo marmelád. Na zavařování lze v obchodech koupit speciální hrnce, ale i přístroje. Pokud zavařujete jednou za čas, bohatě vám postačí velký hrnec. Do hrnce vložte připravené sklenice, vzájemně se nesmí dotýkat, a zalijte vodou. Vodu přiveďte k varu a vařte alespoň 5 minut. Poté sklenice opatrně vyjměte a položte víčkem dolů, takto nechte vychladnout.

Alternativní způsoby zavařování

Existuje mnoho způsobů jak kompoty nebo i nakládané houby zavařit. Mimo klasického zavařování v hrnci můžete použít například i troubu, myčku nádobí nebo i mikrovlnnou troubu. Pokud se rozhodnete zavařovat v troubě měla by se vždy předehřát alespoň na 200 °C, větší sklenice nechte v sterilizovat alespoň 10 –13 minut menším postačí 5–9 minut.

Fotografie: Pixabay

Zavařování v myčce nádobí

V dnešní době je myčka nádobí standartní vybavení téměř každé domácnosti, proč ji ale nevyužít i na zavařování. Na myčce zvolte program s nejvyšší možnou teplotou, ta by měla být minimálně 70 °C. Po skončení programu je nutné sklenice vyndat a poskládat víčkem dolů, nejlépe na čistou suchou utěrku.