Retro jednohubky oslní hosty na Silvestra

Slanina je sama o sobě mezi lidmi velice oblíbená. Jeden preferuje tu tučnější a prorostlejší, druhý zase kupuje pouze libovou. Často se tato uzenina používá i k přípravě omáček na těstoviny. My vám nyní přinášíme velmi zajímavý tip na nakládanou slaninu, která se hodí zejména k pivu.

Jaké suroviny budete potřebovat na přípravu nakládané slaniny?

Než se pustíte do práce, obstarejte si tyto ingredience:

  • 1 až 1 a půl kilogramu vepřového boku
  • 1 hlavu česneku
  • 1 litr vody
  • 100 gramů soli (na 1 kg slaniny)
  • 2 až 3 kusy bobkového listu
  • 5 kuliček nového koření
  • ½ lžičky celého černého pepře
  • 1 lžička semínek koriandru

Jak postupovat při přípravě nakládané slaniny?

Nejprve si vepřový bok nakrájejte na menší kusy (cca 5 až 10 cm). Poté se pusťte do přípravy solanky. V hrnci si zahřejte litr vody a přidejte do ní i sůl a koření, tj. bobkový list, nové koření, černý pepř a koriandr. Vše povařte na středním plamenu asi dvě minuty a pak odstavte z plotny.

Vrstvení vepřového boku do sklenice a fáze marinování

Nyní si očistěte všechny česnekové stroužky a nakrájejte je na tenké plátky. Pak část z nich poklaďte na dno čisté velké sklenice. V další fázi vkládejte do nádoby i vepřový bok a ten zasypte zbylým česnekem.

Nakonec suroviny přelijte kořeněnou solankou, sklenici dobře zavíčkujte a nechte stát na kuchyňské lince cca dva dny v kuse. Po uplynutí této doby vložte slaninu do lednice na dalších 48 hodin.

Fotografie: Adobe Stock

Servírování a uskladnění nakládané kořeněné slaniny

Až bude maso pěkně uleželé, vyjměte jej z nálevu, osušte papírovými utěrkami a servírujte s čerstvým kváskovým chlebem, rohlíkem, houskou, nebo bagetkou.

Hodit se bude k podávání i nakládaná zeleninka v sladkokyselém nálevu. Nezkonzumovanou slaninu zabalte do alobalu (nebo potravinové fólie) a uložte do mrazáku. Přejeme vám dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]