Rumunský zákusek s vanilkovým krémem a medem

Med se stal zejména díky medovníku i u nás velice oblíbenou přísadou dortů a zákusků. Je zcela přírodní, lahodný a díky obsahu řady jedinečných látek také velice zdravý. Pokud chcete ochutnat zákusek s medem i v jiné formě, než je tradiční medovník, vyzkoušejte tento recept z Rumunska. Uvidíte, jak zachutná vám i vaší rodině a hostům!

Ingredience potřebné k přípravě těsta

Pro přípravu těsta na tento medový zákusek budete potřebovat následující suroviny:

  • hladká mouka – 300 g
  • moučkový cukr – 100 g
  • vanilkový cukr – 100 g
  • med – 1 polévková lžíce
  • máslo – 50 g
  • vejce – 2 ks
  • prášek do pečiva – 1 balíček.

Ingredience potřebné k přípravě vanilkového krému

Pro přípravu vanilkového krému budete potřebovat tyto suroviny:

  • pudinkový prášek s vanilkovou příchutí – 80 g
  • plnotučné mléko – 1 l
  • žloutky – 3 ks
  • máslo – 200 g
  • hladká mouka – 2 polévkové lžíce
  • moučkový cukr – 120 g
  • vanilkový cukr – 200 g.

Dále budete potřebovat také tyto suroviny:

  • sladká smetana – 500 ml
  • moučkový cukr – 2 polévkové lžíce
  • ztužovač.

Postup přípravy

Prvním krokem je příprava těsta. Ve vhodné nádobě smíchejte moučkový i vanilkový cukr, prášek do pečiva, vejce, máslo a med a směs zahřívejte ve vodní lázni nebo případně nad mírným plamenem tak, aby se vařila přibližně po dobu 5 minut.

Poté do směsi přidejte 200 g hladké mouky a důkladně ji promíchejte. Směs vyjměte z nádoby, přidejte do ní zbylé množství mouky a uhněťte výsledné těsto, které rozdělte na poloviny.

Plech na pečení vymažte máslem a dejte na něj polovinu připraveného těsta. Vložte jej do trouby, kterou jste si předehřáli na 190 °C, a pečte, dokud nezezlátne. Stejným způsobem upečte také druhou polovinu těsta.

Nyní je načase připravit krém, a to tak, že do 150 ml mléka vmícháte pudinkový prášek a mouku a vymícháte je do hladka. Nakonec přidejte žloutky a směs znovu důkladně promíchejte.

850 ml mléka přiveďte k varu a poté do něj přidejte mléko s pudinkovým práškem. Směs vařte na mírném plameni a stále ji míchejte, dokud nezhoustne. Poté ji odstavte a nechte ji vychladnout.

Dalším krokem je vyšlehání změklého másla s vanilkovým cukrem a 120 g moučkového cukru, přičemž výsledná konzistence by měla být pěnová. Když je pěna hotová, postupně do ní po trochách přidávejte vychladlý pudink.

Vzniklý hladký krém natřete na jeden plát těsta. Na krém pak přijde další vrstva, vytvořená ze sladké smetany vyšlehané s moučkovým cukrem a ztužovačem. Na tento smetanový krém položte druhý plát těsta, posypejte je prosátým moučkovým cukrem a dejte do lednice odležet.

Druhý den stačí zákusek nakrájet a podávat ke kávě.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]