Rychlá cuketová placka s vejci se hodí na oběd i večeři

Jestliže hledáte inspiraci na lehký oběd, nebo večeři, vyzkoušet můžete tento jednoduchý recept, kterým je cuketová placka, který si oblíbí i vegetariáni. Neobsahuje totiž žádné maso. Perfektní součást letního jídelníčku a bohatý zdroj vitamínů a minerálů, i tak by se dalo tohle jídlo definovat.

Co budete potřebovat?

Než se pustíte do práce, připravte si tyto ingredience:

  • 2 vetší cukety
  • 2 vejce
  • 5 až 7 lžic mouky
  • sůl a pepř

Dále budete potřebovat: čerstvé bylinky (vhodný je tymián, bazalka, pažitka, petržel), česnek, koření dle obliby, sezamová semínka a rajčatovou omáčku.

Jak postupovat při přípravě pokrmu?

Nejdříve si očistěte cukety od stopek, omyjte je pod vlažnou vodou a nastrouhejte nahrubo pomocí struhadla. Vložte do hluboké mísy a přidejte k zelenině vejce, sůl, pepř, oblíbené koření, strouhaný nebo prolisovaný česnek, sekané bylinky, trochu rajčatové omáčky a mícháním propojte důkladně všechny ingredience.

Na závěr můžete přidat do směsi i sezamová semínka, pokud je máte rádi. Pak ještě cuketovou hmotu zasypte moukou, abyste vytvořili tužší konzistenci. Následně si vymažte velkou pánev olejem, navrstvěte na ni cuketovou směs, přiklopte poklicí a pečte na mírném plamenu asi deset minut.

Pak pomocí talíře placku otočte na druhou stranu a pečte dalších deset minut.

Servírování cuketové placky s vejci

Hotovou cuketovou placku vyjměte z pánve a přendejte na kuchyňskou papírovou utěrku, abyste odsáli přebytečný tuk. Podávejte s oblíbeným dipem, nebo nakládanou zeleninkou. Někdo rád k pokrmu i kečup, majonézu, hořčici, nebo tatarskou omáčku.

Pokud jste milovník masa, je možné k porci samozřejmě přidat i jakoukoliv uzeninu. Hodí se například šunka. Posypat placku můžete i nastrouhaným eidamem. Tohle jídlo je i velmi nízkokalorické, proto je vhodné i pro ty, co drží dietu. Přejeme dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]