Brambory jsou v západních zemích velmi oblíbenou pochutinou. Pěstují se hlavně v létě a jejich sběr probíhá na podzim. Není proto divu, že právě v těchto měsících se na našich talířích často vyskytují.
Brambory je možné připravit několika různými způsoby a mnohdy se nejedná o žádný náročný postup. Proto jsou velmi oblíbenou surovinou, kterou často volíme jako přílohu k hlavnímu jídlu. Jednou z možností, jak tuto pochutinu zpracovat, je jejich zapečení. Takto připravené brambory najdou uplatnění u masa, ale výtečně se hodí i k rybě.
Ingredience potřebné na zapečené brambory:
- 500 gramů brambor
- 2 středně velké cibule
- 50 gramů másla
- koření na zapečené brambory
- sůl
Nezapomínejte na důkladné očištění
Jelikož se brambory pěstují v zemi, velmi často se do naší domácnosti dostanou plné hlíny. Je proto zapotřebí je nejprve důkladně očistit a také zbavit slupky. Jedině tak se totiž dostaneme na vnitřek této zemité pochutiny, který je jedlý. Jakmile máme brambory očištěné, nakrájíme je na tenké plátky, které budou zhruba 5 milimetrů silné.
Kombinace brambor a cibule nikdy nezklame
Podobnou surovinou, jako brambory, je i cibule. Pěstuje se obdobným způsobem a v kuchyni je hojně využívána jako základ mnoha jídel. I cibuli je zapotřebí nejprve očistit a zbavit slupky. Jakmile toto máme hotové, nakrájíme ji na podobné plátky jako brambory a umístíme do společné misky. Obě suroviny spolu důkladně promícháme.
Nebraňte se koření, jinak bude výsledný pokrm bez chuti
Ani jedna z těchto ingrediencí se ale nemůže chlubit výraznou chutí, proto je zapotřebí sáhnout po koření. Při dochucování nešetříme solí, ale použijeme také provensálské koření nebo koření na brambory. Opět vše promícháme a do misky nalijeme máslo, které jsme si rozpustili v mikrovlnce. Zapékací mísu poté jednoduše přiklopíme alobalem a umístíme do trouby, kde necháme pokrm po dobu půl hodiny zapékat na 180 stupňů.
Napište komentář