Křupavý okurkový salát s česnekem a cibulí. Naložený ve sklenici vydrží několik měsíců

Jistě víte, že je čas od času príma mít v zásobě nějaký zeleninový salát k masu. Pak stačí jen sáhnout a otevřít. Připravte si i vy teď takovou zásobárnu vitamínů.

Je spousta lidí, kteří mají zimní měsíce raději, než ty letní s vysokými teplotami. Na čem se ale tato skupina lidí shodne s milovníky tepla je fakt, že v zimě obvykle bývá problém sehnat pěkné a tvrdé okurky. A pokud už je seženete, draze za ně zaplatíte. Bude tedy lepší si udělat zásoby dokud jsou okurky snadno přístupné. Díky vysokému obsahu cibule a česneku se nejen nezkazí, ale poslouží i jako dokonalá ochrana před upíry.

Suroviny na nakládaný okurkový salát s cibulí a česnekem

  • 3 kilogramy okurek nakládaček
  • 250 gramů cibule
  • 250 gramů česneku
  • 150 mililitrů vinný ocet
  • 100 gramů soli
  • 200 gramů cukru krupice
  • bylinky

Příprava nakládaného okurkového salátu s česnekem

Vůbec první co je třeba udělat, je důkladná očista a sterilizace sklenic i víček. Jen tak si totiž budete moci dovolit uchovávat salát bez zavařování. Sterilizaci můžete provést několika způsoby. Pro majitele myčky to nebude problém. Stačí do myčky nandat sklenice i víčka a myčku zapnout na nejvyšší teplotu bez použití prostředku na mytí nádobí. Kdo myčku nemá, použije starý dobrý zavařovací hrnec a sporák. Sterilizujte alespoň 20 minut při teplotě nad 85 stupňů.

Okurky na přípravu salátu vybírejte středně velké. Ty budou krásně křupavé. Musí být naprosto zdravé. Jedna jediná malinko nahnilá okurka zmaří klidně salát ve všech sklenicích. Totéž platí i o cibuli a česneku. Cibuli oloupejte a nakrájejte ji na tenké plátky. Stroužky česneku zbavte slupek a je čistě na vašem rozhodnutí, zda je budete krájet, nebo je ponecháte v celku. Okurky důkladně umyjte a nakrájejte na kolečka silná pár milimetrů.

Pak všechnu zeleninu promíchejte s cukrem, solí a octem. Můžete podle chuti přidat i bylinky jako třeba kopr. Vzniklou směs přikryjte poklicí a nechte v lednici přes noc rozležet. Druhý den salát ochutnejte a případně dochuťte. Možná někomu přijde chuť příliš agresivní, pak přidejte trochu převařené a vychladlé vody. Zeleninu pak nandejte do čistých sklenic a dobře je uzavřete a uložte do chladu. Česnek i cibule mají vysoce antibakteriální účinky a díky tomu se salát nemusí zavařovat.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]