Rychlé a dokonalé recepty na zapečená masa se zeleninou

Na letní dny se hodí lehké a svěží pokrmy, proto pro vás máme tyto velice jednoduché a rychlé recepty na zapečená masa s různými druhy zeleniny. Tato jídla se hodí na chutný oběd i večeři. Zamilujete si je nejen vy, ale i vaše rodina, nebo přátelé na návštěvě a dodáte tělu i vitamíny!

Recept první: Zapečené drůbeží maso se zelím a cibulí

Na pokrm si připravte tyto nezbytné suroviny:

  • 380 gramů cibule
  • 500 gramů mletého masa (ideální je kombinace kuřecího a krůtího)
  • 500 gramů zelí (můžete nahradit i cuketou)
  • 100 gramů dijonské hořčice

Také se neobejdete bez: 15 gramů zakysané smetany, 70 gramů tvrdého sýra, pepře, tymiánu, soli.

Jak postupovat při přípravě zapečeného drůbežího masa?

Nejdříve si očistěte a pokrájejte cibuli na kolečka o tloušťce asi 1 a půl centimetru a poklaďte je na plech vystlaný pečícím papírem. Každé cibulové kolečko osolte, posypte tymiánem, nebo oreganem a potřete dijonskou hořčicí. Kuřecí a krůtí mleté maso následně v míse osolte a opepřete a udělejte z něj několik bochánků, které umístěte na cibulová kolečka. Na řadě je strouhání zelí. To nakrouhejte nahrubo, okořeňte rovněž a navrstvěte jej na masové bochánky. Nakonec strouhané zelí ještě posypte strouhaným tvrdým sýrem.

Pečení drůbežího masa a servírování

Připravené masové bochánky se zelím a cibulí dejte péct do trouby na 25 minut při 180 stupních Celsia. Povrch pokrmu krásně zezlátne díky sýru. Podávejte s oblíbeným dipem, nebo tatarskou omáčkou. Vhodnou přílohou jsou například hranolky, opečené brambory, nebo čerstvé pečivo. Díky zelí obohatíte svůj organismus i o velice důležitý vitamín C. Dobrou chuť!

Recept druhý: Zapečené kuřecí maso s lilkem a rajčaty

K tomuto dietnímu jídlu s vůní Itálie budete potřebovat: 520 gramů lilků, 480 gramů kuřecího masa (prsa), půl kila rajčat, 80 gramů mozzarelly, 7 gramů olivového oleje, čerstvou bazalku, petržel, sušený česnek, pepř a sůl.

Jak postupovat při přípravě zapečeného kuřecího masa?

Lilky si očistěte od stopek a nakrájejte na 2 a půl centimetru silná kolečka. Plátky pak rozložte na plech vystlaný pečícím papírem. Lilky osolte, posypte sušeným nebo lisovaným česnekem z obou stran a pomažte olivovým olejem. Kuřecí prsa si naplátkujte, osolte, opepřete a pokládejte jednotlivé plátky na kolečka lilku. Na každou porci položte následně lístek čerstvé bazalky, ten přikryjte následně kolečkem rajčete.

Pečení kuřecího masa a servírování

Nakonec dejte pokrm do trouby zapéct na půl hodiny při 180 stupních Celsia. Asi dvě minuty před koncem pečení posypte rajčata trochou mozzarelly. Podávejte buď s bílým čerstvým chlebem, nebo s rýží. Skvěle se k jídlu hodí i pečené brambory s bylinkami. Pokud přílohám neholdujete, můžete porci sníst samozřejmě i samotnou. Díky lilku a rajčatům tělu poskytnete notnou dávku vitamínů. Mimo jiné lilek dokáže podpořit i snížení cholesterolu v krvi a působí příznivě na činnost jater! Přejeme vám dobrou chuť!

Recept třetí: Zapečená treska s květákem

Pro milovníky ryb zde máme poslední recept, který snoubí chuť tresky s květákem a rajčaty. Tento pokrm je vhodný pro ty, kteří potřebují nějaké to kilo shodit. Je velice nízkokalorický a do jídelníčku jej v případě hubnutí určitě zařaďte. Jaké suroviny budete potřebovat?

  • 400 gramů květáku
  • 300 gramů tresky
  • 30 gramů rajčatové omáčky
  • 100 gramů zakysané smetany

Také se neobejdete bez: sušené cibule, citronu, mleté papriky, soli a kopru.

Jak postupovat při přípravě zapečené tresky?

Květák očistěte od košťálu a pokrájejte na silnější kolečka. Ta rozložte na plech vystlaný pečícím papírem. Pak se pusťte do výroby omáčky s příchutí smetany a rajčat. V rendlíku si smíchejte zakysanou smetanu s kořením, přidejte sůl a rajčatovou omáčku, nebo pasírovaná rajčata. Řádně vše promíchejte, aby se veškeré ingredience dobře propojily. Místo smetany lze použít i hustý bílý jogurt. Hotovou omáčkou potírejte celý povrch květákových plátků. Na řadě je ryba. Tresku z obou stran osolte, můžete i opepřit. Jednotlivé plátky filé pokládejte na květáková kolečka a na jejich povrch ještě nalijte trochu zbylé omáčky, aby ryba byla zcela pokrytá.

Pečení tresky a servírování

Připravené jídlo dejte do trouby péct asi na půl hodiny při 180 stupních Celsia. Každou hotovou porci ozdobte koprem a plátkem citronu. Tento pokrm je velmi šťavnatý a také zdravý. Podávat jej lze samotný, nebo s vařenými bramborami. Díky jeho konzumaci dodáte tělu potřebné vitamíny a minerály. Květák je totiž doslova králem blahodárných účinků. Obsahuje vitamín B6, B12, C, D, E, mimo jiné i karoten, niacin, nebo thiamin. Z minerálních látek je v něm zastoupený hlavně sodík, draslík, hořčík, také obsahuje fosfor, železo, měď, zinek, nebo mangan. Přejeme dobrou chuť!