Rychlé a dokonalé recepty na zapečená masa se zeleninou

Na letní dny se hodí lehké a svěží pokrmy, proto pro vás máme tyto velice jednoduché a rychlé recepty na zapečená masa s různými druhy zeleniny. Tato jídla se hodí na chutný oběd i večeři. Zamilujete si je nejen vy, ale i vaše rodina, nebo přátelé na návštěvě a dodáte tělu i vitamíny!

Recept první: Zapečené drůbeží maso se zelím a cibulí

Na pokrm si připravte tyto nezbytné suroviny:

  • 380 gramů cibule
  • 500 gramů mletého masa (ideální je kombinace kuřecího a krůtího)
  • 500 gramů zelí (můžete nahradit i cuketou)
  • 100 gramů dijonské hořčice

Také se neobejdete bez: 15 gramů zakysané smetany, 70 gramů tvrdého sýra, pepře, tymiánu, soli.

Jak postupovat při přípravě zapečeného drůbežího masa?

Nejdříve si očistěte a pokrájejte cibuli na kolečka o tloušťce asi 1 a půl centimetru a poklaďte je na plech vystlaný pečícím papírem. Každé cibulové kolečko osolte, posypte tymiánem, nebo oreganem a potřete dijonskou hořčicí. Kuřecí a krůtí mleté maso následně v míse osolte a opepřete a udělejte z něj několik bochánků, které umístěte na cibulová kolečka. Na řadě je strouhání zelí. To nakrouhejte nahrubo, okořeňte rovněž a navrstvěte jej na masové bochánky. Nakonec strouhané zelí ještě posypte strouhaným tvrdým sýrem.

Pečení drůbežího masa a servírování

Připravené masové bochánky se zelím a cibulí dejte péct do trouby na 25 minut při 180 stupních Celsia. Povrch pokrmu krásně zezlátne díky sýru. Podávejte s oblíbeným dipem, nebo tatarskou omáčkou. Vhodnou přílohou jsou například hranolky, opečené brambory, nebo čerstvé pečivo. Díky zelí obohatíte svůj organismus i o velice důležitý vitamín C. Dobrou chuť!

Recept druhý: Zapečené kuřecí maso s lilkem a rajčaty

K tomuto dietnímu jídlu s vůní Itálie budete potřebovat: 520 gramů lilků, 480 gramů kuřecího masa (prsa), půl kila rajčat, 80 gramů mozzarelly, 7 gramů olivového oleje, čerstvou bazalku, petržel, sušený česnek, pepř a sůl.

Jak postupovat při přípravě zapečeného kuřecího masa?

Lilky si očistěte od stopek a nakrájejte na 2 a půl centimetru silná kolečka. Plátky pak rozložte na plech vystlaný pečícím papírem. Lilky osolte, posypte sušeným nebo lisovaným česnekem z obou stran a pomažte olivovým olejem. Kuřecí prsa si naplátkujte, osolte, opepřete a pokládejte jednotlivé plátky na kolečka lilku. Na každou porci položte následně lístek čerstvé bazalky, ten přikryjte následně kolečkem rajčete.

Pečení kuřecího masa a servírování

Nakonec dejte pokrm do trouby zapéct na půl hodiny při 180 stupních Celsia. Asi dvě minuty před koncem pečení posypte rajčata trochou mozzarelly. Podávejte buď s bílým čerstvým chlebem, nebo s rýží. Skvěle se k jídlu hodí i pečené brambory s bylinkami. Pokud přílohám neholdujete, můžete porci sníst samozřejmě i samotnou. Díky lilku a rajčatům tělu poskytnete notnou dávku vitamínů. Mimo jiné lilek dokáže podpořit i snížení cholesterolu v krvi a působí příznivě na činnost jater! Přejeme vám dobrou chuť!

Recept třetí: Zapečená treska s květákem

Pro milovníky ryb zde máme poslední recept, který snoubí chuť tresky s květákem a rajčaty. Tento pokrm je vhodný pro ty, kteří potřebují nějaké to kilo shodit. Je velice nízkokalorický a do jídelníčku jej v případě hubnutí určitě zařaďte. Jaké suroviny budete potřebovat?

  • 400 gramů květáku
  • 300 gramů tresky
  • 30 gramů rajčatové omáčky
  • 100 gramů zakysané smetany

Také se neobejdete bez: sušené cibule, citronu, mleté papriky, soli a kopru.

Jak postupovat při přípravě zapečené tresky?

Květák očistěte od košťálu a pokrájejte na silnější kolečka. Ta rozložte na plech vystlaný pečícím papírem. Pak se pusťte do výroby omáčky s příchutí smetany a rajčat. V rendlíku si smíchejte zakysanou smetanu s kořením, přidejte sůl a rajčatovou omáčku, nebo pasírovaná rajčata. Řádně vše promíchejte, aby se veškeré ingredience dobře propojily. Místo smetany lze použít i hustý bílý jogurt. Hotovou omáčkou potírejte celý povrch květákových plátků. Na řadě je ryba. Tresku z obou stran osolte, můžete i opepřit. Jednotlivé plátky filé pokládejte na květáková kolečka a na jejich povrch ještě nalijte trochu zbylé omáčky, aby ryba byla zcela pokrytá.

Pečení tresky a servírování

Připravené jídlo dejte do trouby péct asi na půl hodiny při 180 stupních Celsia. Každou hotovou porci ozdobte koprem a plátkem citronu. Tento pokrm je velmi šťavnatý a také zdravý. Podávat jej lze samotný, nebo s vařenými bramborami. Díky jeho konzumaci dodáte tělu potřebné vitamíny a minerály. Květák je totiž doslova králem blahodárných účinků. Obsahuje vitamín B6, B12, C, D, E, mimo jiné i karoten, niacin, nebo thiamin. Z minerálních látek je v něm zastoupený hlavně sodík, draslík, hořčík, také obsahuje fosfor, železo, měď, zinek, nebo mangan. Přejeme dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]