Rychlé a zdravé jídlo pro celou rodinu: Zapečte si kuřecí prsa s brokolicí a sýrem

Jídla z jednoho pekáčku jsou velmi praktická, protože díky nim nakrmíte více strávníků najednou a někdy zbude i na přídavek. Tato kuřecí prsa s brokolicí, smetanovou omáčkou a sýrem si zamilujete už po prvním soustu.

Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu pokrmu?

Než se pustíte do vaření, obstarejte si:

  • 800 gramů kuřecích prsou
  • 400 gramů brokolice
  • 1 cibuli
  • sůl a mletý pepř dle chuti
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 100 gramů zakysané smetany
  • 150 gramů žlutého sýra (např. čedar nebo gouda)
  • 2 vejce

Jak postupovat při přípravě zapečených kuřecích prsou?

Nejprve si nakrájejte kuřecí prsíčka na menší kousky a vložte je do mísy. Zde je okořeňte solí a pepřem dle chuti. Také přilijte trochu olivového oleje a promíchejte.

Nyní si rozdělte očištěnou a omytou brokolici na jednotlivé růžičky a oloupanou cibuli pokrájejte najemno. V další fázi si postrouhejte nahrubo žlutý sýr a smíchejte jej se zakysanou smetanou a vejci.

Kompletace pokrmu a jeho zapékání v troubě

K ruce si teď vezměte zapékací misku nebo pekáček a důkladně jej vymažte olejem. Na dno navrstvěte okořeněná kuřecí prsa, na ně poklaďte cibuli, brokolicové růžičky a vše přetřete omáčkou ze sýra a smetany. Pokrm pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu třiceti minut.

Servírování zapečených kuřecích prsou

Až se pokrm řádně upeče a na povrchu se vytvoří křupavá zlatavá krusta, vyjměte jej z trouby a ihned podávejte například s vařenými bramborami omaštěnými máslem. Hodit se budou i hranolky nebo rýže.

Přejeme vám dobré chutnání.

Tip na závěr

Pokud nemáte po ruce žlutý sýr, můžete klidně použít i strouhanou nivu. Ta dodá jídlu rovněž nezaměnitelnou a skvostnou chuť. Výborný bude i modrý sýr či mozzarella (dietnější verze). Kuřecí maso pak samozřejmě můžete nahradit i krůtím nebo třeba vepřovou panenkou. Tak jako tak vykouzlíte skvělý oběd nebo večeři.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]