Rychlý a chutný koláč z jablek, kterým návštěvu pohostíte už do dvaceti minut

Hodí se k podávání hostům, nebo k snídani a na svačinu, to je rychlý jablečný koláč, který si s námi nyní můžete připravit. Díky zakysané smetaně je velmi jemný a šťavnatý, a tak bude do krku klouzat jedna báseň. Každý, kdo ochutná, bude oslněn.

Jaké suroviny budete potřebovat na přípravu jablečného koláče?

Než se pustíte do pečení, obstarejte si:

  • 150 gramů cukru
  • 5 ks vajec
  • 15 gramů vanilkového cukru
  • špetku soli
  • 100 gramů másla
  • 10 gramů kypřícího prášku do pečiva
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 1 sklenici polohrubé mouky
  • 4 ks jablek

Jak postupovat při přípravě jablečného koláče?

V hlubší míse si rozmíchejte vejce spolu s vanilkovým cukrem a krystalovým cukrem. Pak přilijte rozpuštěné a vychladlé máslo, zakápněte zakysanou smetanou, vsypte špetku soli, polohrubou mouku, kypřící prášek a vypracujte hladké homogenní těsto polotekuté konzistence.

V další fázi si oloupejte jablka a nastrouhejte je nahrubo do mísy. Zde je můžete ještě ochutit skořicí a moučkovým cukrem, pokud nejsou dostatečně sladká. K ruce si vezměte plech vystlaný pečícím papírem a vlijte do něj těsto. Na něj poházejte po celé ploše strouhaná jablka.

Fáze pečení a servírování jablečného koláče

Připravený koláč dejte do trouby a pečte na 180 °C po dobu dvaceti minut. Až budete zákusek hotový, vyjměte jej z trouby, nechte vychladnout a před podáváním posypejte moučkovým cukrem.

Hodit se bude k porci třeba i čerstvá zakysaná smetana, šlehačka, nebo vanilková zmrzlina. Koláč však potěší i samotný se šálkem kávy, kakaa, nebo čaje. Přejeme vám dobrou chuť.

Tipy na závěr

Do koláče je možné přidat i rozinky namočené v rumu, nebo třeba drcené vlašské a lískové oříšky. Pakliže si chcete skutečně vychutnat šťavnatost jablek, nestrouhejte je, ale vložte do koláče nakrájená na menší kousky. Nemáte po ruce jablka? Nahraďte je s klidem jakýmkoliv ovocem dle obliby. Koláč bude chutný jakkoliv.