Také rádi pečete nebo právě začínáte a nový koníček vás uchvátil? Pak je to jen dobře. Pečení je považováno za zdraví prospěšnou činnost. Nejenže získáte lepší náladu, potěšíte i své blízké. Přinášíme vám několik triků, které při přípravě laskomin oceníte.
Sušenky se vzorečkem
I klasické domácí sušenky můžete ještě povýšit. Péct sušenky doma je super. Jednak víte, co vše jste do těsta použili, takže jsou zdravější, můžete cukr nahradit rozmačkanými banány a zvýšit tak i jejich výživovou hodnotu, mimo skvělé chuti však mohou skvěle i vypadat. Stačí, když při válení těsta položíte na plát těsta krajku, dečku, záclonku a válečkem zatlačíte krajku do těsta. Musí se však jednat o těsta typu lístkové (takové, které nekyne) jinak by se vzorek deformoval či vytratil.
Sypaný vzor
Další možnost, jak ozdobit sušenky, buchtu na plechu nebo domácí chléb je opět použití krajky. Tentokrát se ovšem jedná o sypaný vzoreček. Přes buchtu nebo chléb či na plechu rozložené sušenky položte záclonku/krajku a posypte buď cukrem nebo moukou, podle typu pečiva. Místo muky můžete použít i kakao nebo skořici. Práškový vzorek se lépe na těsto uchytí, když pečivo potřete máslem nebo zlehka postříkáte vodou.
Tip: místo krajky lze použít i plastové šablonky na kreslení či plastové šablony na výrobu zdobeného latté. Fantazii se meze nekladou
Vytlačený vzor na chleba
Pečete doma chléb a rádi byste, aby vypadal jako z katalogů? Než ho vložíte do ošatky, posypte ho z cukřenky moukou (případně použijte sítko) a vložte do ošatky nějakou vzorovanou dečku. Místo dečky může být i tenká silikonová podložka do dřezu (pokud má hezký vzor). Vzor se do chleba během kynutí v ošatce či míse otiskne.
Chléb zdobený bylinkami
Podobně, jako se vtlačuje jakýkoli vzor do těsta na chléb, můžete použít i bylinky. Vysypte ošatku pohankovou nebo kukuřičnou moukou (díky tomu se nepřilepí ke stěnám ošatky). Stačí pak bylinky položit na dno ošatky a teprve potom vložit stočené těsto na chleba. Bylinky se k těstu přilepí. Po vyklopení zůstanou. Ovšem počítejte s tím, že při pečení zhnědnou, nezůstanou krásně zelené/barevné. Ale i tak vypadá takový chléb překrásně.
Trik na rychlé změknutí másla
Rozhodli jste se péct, ale do receptu je potřeba měkké máslo? Máslo musíte po vytažení z lednice nechat povolit, abyste nemuseli tak dlouho čekat, stačí máslo vložit do vyhřátého kastrolu (ne horkého) a přikryjte pokličkou. Během pár minut máslo krásně povolí.
Jak vylovit skořápku
Po rozbití vajíčka vám do těsta spadlo i kousek skořápky? Stačí si namočit prst a dotknout se skořápky. Ta se na prst přilepí a usnadníte si tak její vyjmutí.
Domácí čokoládové kudrlinky
Čokoládu nechte povolit a přejíždějte po ní škrabkou na zeleninu, vytvoří se úžasné kudrlinky. Skládejte je na papír či tácek, nechte v lednici ztvrdnout a skladujte v uzavíratelné skleničce. Kdykoli tak budete mít po ruce čokoládové kudrlinky, které lze použít na dort, zákusek, bábovku, ale i dezerty, do kaše či na palačinky. Rychle tak vytvoříte okouzlující pohoštění i z jinak obyčejného jídla.