Sekané vepřové rolky ve stylu sushi na gril

Maso a gril. Neodmyslitelná kombinace pro dlouhé letní večery s přáteli a dobrým pivem nebo vínem. Pokud rádi grilujete, přípravu vepřových roládek si rozhodně užijete. A zkrátka nepřijdou ani jejich konzumenti. Vyhrňte si rukávy, rozpalte gril a jde se na věc! Na závěr vám prozradíme originální recept na barbecue omáčku přímo z amerického Kansasu.

Na vepřové rolky á la sushi budete potřebovat:

  • Mleté vepřové maso – 500 g
  • slanina – 150 g
  • tvrdý sýr v celku – 100 g
  • barbecue omáčka – 200 ml
  • mletá sladká paprika – 2 špetky
  • mletý černý pepř – 1 špetka
  • sůl – podle chuti
  • bambusové rohože pro přípravu sushi (případně kus pečicího papíru)

Návod na přípravu:

Bambusová rohož na výrobu sushi se může hodit i k jiným receptům. Třeba k našim skvělým vepřovým rolkám. Pokud je ale nemáte, nezoufejte, vystačíte i s kusem pečicího papíru.

Ať už bambus nebo papír, rozložte si jej na pracovní plochu a vyložte celou její plochu proužky slaniny tak, aby těsně doléhaly na sebe (anebo se mírně překrývaly) a po okrajích podložky zůstaly asi centimetrové mezery.

Kus mletého masa plácněte na slaninu a rovnoměrně jej prsty rozprostřete po celé její ploše do tenčí vrstvy. Podle chuti maso osolte a opepřete a okořeňte červenou paprikou. Pokud máte rádi i jiné koření (třeba různé druhy pepřů či sušené bylinky), neváhejte jej použít.

Tvrdý sýr nakrájejte na dlouhé hranolky. Jeden z nich, anebo více, pokud jsou kratší, položte na okraj masového obdélníku, nejlépe příčně přes plátky slaniny. Pokud sýr není dost dlouhý, vyskládejte jich více do řady vedle sebe.

Zvedněte okraj bambusové rohože či pečicího papíru a opatrně rolujte maso do těsné roličky okolo sýrové středové osy až po okraj a důkladně zamačkejte.

Stejným způsobem zpracujte i zbylou slaninu, maso a sýr, přičemž mezitím zahřejte gril na 180 °C.

Hotové roládky vyskládejte na rošt a nechte je péct asi 25 minut, aby se maso krásně propeklo a sýr uvnitř se roztavil.

Poté vezměte barbecue omáčku a silikonovou štětku a potřete celý povrch každé roládky. Takto nechte spolu s omáčkou péct dalších 10 minut, přičemž v polovině opakujte nátěr grilovací omáčkou.

Hotové roládky opatrně sejměte z grilu, nakrájejte na asi centimetr silná kolečka, ještě čerstvé podávejte a užívejte si tu lahodnou kombinaci nasládlé omáčky s křupavou slaninou a táhnoucím se voňavým sýrem!

Chcete si připravit vlastní barbecue omáčku?

Na troše olivového oleje zpěňte nasekanou jednu cibuli a prolisovaný česnek, případně jemně nasekanou čerstvou chilli papričkou. Přidejte 250 g rajčatového pyré či krájených rajčat, jednu lžičku citronové či limetkové šťávy, doslaďte jednou lžičkou hnědého cukru či medu a dochuťte jednou čajovou lžičkou hořčice, půl lžičkou skořice a podle chuti solí a pepřem. Nechte na mírném ohni bublat asi 20 minut a nechte vychladnout. Pokud chcete, můžete vše na závěr promixovat tyčovým mixérem, abyste získali jemnější konzistenci.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]