Skvělá rychlovka k večeři. Recept na báječné zapečené brambory s vejci

Brambory jsou velice univerzální příloha a surovina. Dají se z nich připravovat pokrmy slané, ale i sladké. Příkladem je bramborové těsto na knedlíky, které lze plnit jak uzeným masem s cibulkou, tak i ovocem, nejčastěji švestkami. Brambory se skvěle hodí i do kombinace s vejci. Proto vám přinášíme jeden velice neobvyklý recept na tyto zapečené brambory s pečeným vajíčkem, které si musíte zkrátka zamilovat. Jsou báječné nejen jako rychlý oběd, nebo večeře, ale i jako příloha k masitým pokrmům.

Co budete potřebovat na zapečené brambory s vejci?

Před zahájením vaření si připravte tyto suroviny:

  • půl kila brambor
  • 2 velká vejce
  • 30 gramů másla
  • pažitku, tvrdý sýr

Na dochucení budete rovněž potřebovat sůl a pepř. Kdo má rád česnek, může přidat i ten.

Jak postupovat při přípravě zapečených brambor s vejci?

Nejdříve si oloupejte všechny brambory a omyjte je pod vlažnou tekoucí vodou. Poté je pokrájejte na menší kousky a vložte do hrnce se studenou vodou. Dejte na plotnu vařit do té doby, než budou měkké. Uvařené brambory buď vyšťouchejte do hladka, nebo rozmixujte na kaši. K ruce si vezměte struhadlo a nastrouhejte do bramborového pyré tvrdý sýr nahrubo. Množství zvolte dle libosti.

Dále je potřeba do směsi pokrájet na menší kousky i pažitku. Vše pak důkladně promíchejte a na závěr dochuťte solí a pepřem. Troubu si mezitím předehřejte na 200 stupňů Celsia.

Plech na pečení následně vystelte pečícím papírem a položte na něj dvě stejně velké koule, které jste si vytvořili z ochucené bramborové směsi. Uprostřed koule pak udělejte důlek, do kterého rozklepněte vejce. Pak pečte asi čtvrt hodiny na 200 stupňů Celsia.

Až budou bramborové koule upečené, položte na ně ještě plátek másla, aby se rozteklo po celé jejich ploše. Je to opravdová dobrota. Ideální rychlý oběd, nebo večeře. Výborně se k tomuto pokrmu hodí i jakýkoliv masový steak. Přejeme dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]