Během léta a podzimu mají lidé příležitost určité potraviny zavařit na zimu. Třeba tuto koprovou omáčku s hořčicí lze skladovat až 4 měsíce.
Skladování a zavařování potravin je skvělou možností, jak si dopřát ovoce z vlastní zahrady nebo i to kupované během zimy. Nemusíte nutně kupovat zavařeniny nebo kompoty, když si je sami vyrobíte. Nejedná se o nic složitého a zavařit lze opravdu mnoho surovin. Příkladem může být i tato koprová omáčka. Můžete ji dát do sklepa / komory i na 4 měsíce.
K čemu je koprová omáčka
Tato koprová omáčka sice není tou klasikou, kterou znají všichni lidé, ale stále se jedná o dobrou pomazánku, kterou si můžete vytvořit i vy. Přímo tato omáčka je vhodná k různým pokrmům z masa a ryb, ale lze ji dál i do salátů, polévek, různých zeleninových pokrmů nebo do pečených jídel. Nejprve si ji ale budete muset doma vyrobit.
Zdravotní benefity kopru
I když mnoho lidí kopr nesnáší, tak by každý člověk měl vědět, že kopr přináší řadu zdravotních benefitů. Mezi ty patří zlepšení trávení a lepší tvorba žaludečních šťáv. Kopr také účinně působí proti nadýmání, zmírňuje křeče ve střevech a dodává chuť k jídlu. Pokud tedy váháte nad tím, zda si tuto omáčku udělat, určitě by vás měli přesvědčit alespoň tyto přínosy pro zdraví.
Co budete potřebovat
K výrobě koprové omáčky budete potřebovat tyto suroviny:
- 100 g kopr
- 100 ml rostlinný olej
- 2 PL hořčice
- 1 PL vinný ocet / jablečný
- 1 až 2 ČL sůl
- 3 stroužky česnek
Jak postupovat při přípravě omáčky
Abyste mohli udělat koprovou omáčku, nachystejte si nejprve všechny přísady a poté se pusťte do vaření. Nejprve začněte s koprem, který je potřeba důkladně umýt, osušit a nadrobno nasekat. Pokud se vám nechce kopr sekat nožem, dejte ho do mixéru. Přidejte do mixéru i česnek, hořčici, sůl a rostlinný olej. Všechny suroviny se snažte rozmixovat tak, aby vzniklo pyré.
Připravte si sterilované sklenice
Jelikož příprava koprové omáčky není vůbec složitá, tak v tuto chvíli ji už máte hotovou a je pouze potřeba najít vhodné sklenice, do kterých omáčku dáte. Sklenice musí být sterilované a měli byste k nim mít i víčko. Jednoduše naplňte sklenice omáčkou, uzavřete nádobu víčkem a poté všechny sklenice umístěte do lednice nebo na jiném chladném místě.
Napište komentář