Jablečný koláč lze připravit na několik způsobů. Tento recept, který kromě sladké jablečné náplně obsahuje také krém, dělá z jablečného koláče dezert honosného vzhledu a výjimečného chuťového zážitku. Jakmile jej jednou vyzkoušíte, rozhodně již jablečný koláč nebudete chtít připravovat jinak.
Ingredience pro výrobu netradičního jablečného koláče
Tento jablečný koláč se skládá ze tří vrstev – korpusu, jablečné náplně a krému, horní vrstva je následně posypána horkou čokoládou. Na jednotlivé vrstvy budete potřebovat:
Korpus:
- vejce – 3 ks
- cukr krupice – 4 lžíce
- hladká mouka – 2 lžíce
- bramborový škrob – 1 lžíce
- prášek do pečiva – ½ lžičky
- vanilkový cukr – 1 lžička
Jablečná vrstva:
- jablka – 800 g
- cukr (dle chuti)
- pudingový prášek vanilkový – 1 ks
Krém:
- šlehačka – 300 g
- zakysaná smetana – 150 g
- želatina
- strouhaná hořká čokoláda – 150 g
Příprava koláče
Jablečný koláč připravíme podle následujícího postupu:
- Nejdříve si připravíme těsto na korpus vyšleháním bílků s cukrem, do nichž následně přidáme ostatní ingredience. Těsto vyšleháme do hladka.
- Těsto vylejeme do vymaštěné dortové formy a pečeme v troubě předehřáté na 170 °C 25-30 minut. Po upečení necháme korpus vychladnout.
- Oloupejte jablka, nakrájejte na kousky a přelijte hrnkem vody. Uvařte do měkka.
- Přilejte vodu a přidejte vanilkový puding, který se do hmoty důkladně vmíchá.
- Jablečnou hmotu naneste na vychladlý korpus a uhlaďte. Vložte opět do lednice.
- Nyní si připravíme krém, a to vyšleháním smetany se zakysanou smetanou, do kterým následně přidáme cukr a želatinu.
- Krém naneseme na vrstvu jablek, uhladíme a posypeme čokoládou. Před servírováním by měl být opět dostatečně vychlazen.