Skvostný dezert pro každou příležitost: Jablečný koláč s pudinkem a kokosem

Očekáváte návštěvu a nevíte, jakým dezerte ji pohostit? Vsaďte na jablečný koláč s pudinkem a kokosem, který se jen rozplývá na jazyku! Pochutnáte si však na něm i vy samotní. Příprava je velmi snadná, proto ji zvládne i začátečník.

Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu jablečného koláče?

Připravte si tyto suroviny:

  • 5 vajíček
  • 14 lžic krupicového cukru
  • 6 lžic polohrubé mouky
  • 2 lžíce škrobu
  • špetku jedlé sody
  • 1 200 gramů jablek
  • 1 lžičku citronové šťávy
  • 4 šálky vody
  • 6 lžic pudinku v prášku
  • 100 gramů másla
  • 150 gramů strouhaného kokosu

Jak postupovat při přípravě koláče?

Nejdříve si předehřejte troubu na 180 °C. Pak plech vystelte pečícím papírem a pusťte se do piškotového těsta. Oddělte si žloutky od bílků. Z těch vyšlehejte spolu se špetkou jedlé sody tuhý sníh. Dále do něj zakomponujte po částech i cukr. Nakonec do směsi vložte i žloutky, prosátou mouku, škrob a promíchejte. Vypracovat byste měli nadýchané polotekuté těsto. To vlijte do plechu a pečte asi půl hodiny. Mezitím si připravte náplň.

Příprava jablečné náplně s pudinkem

Jablíčka si oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Poté je vložte do menšího hrnce, přilijte tři a půl hrnku vody, citronovou šťávu, 6 lžic cukru a svařte na středním plamenu po dobu pěti minut. Následně jablka vyjměte ze sirupu a do něj vlijte pudink rozpuštěný v půl šálku vody. Až směs zhoustne, odstavte ji ze sporáku.

Příprava kokosu, kompletace koláče a servírování

Také je potřeba připravit si kokosovou náplň. V malém hrnci si rozpusťte máslo, vsypte do něj 4 lžíce cukru a smíchejte i s kokosovými vločkami. Nakonec ještě přidejte do náplně vejce a rozmíchejte.

Nyní je čas zkompletovat koláč. Upečený korpus vyjměte z trouby, na piškot vyskládejte podušená jablíčka, přelijte pudinkovou hmotou, pak tou kokosovou, a ještě asi deset minut dopékejte v troubě, než kokos zezlátne. Podávejte vychladlé a naporcované například s kávou.

Dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]