Slaný koláč s bramborami a sýrem

Slaný koláč je vděčné jídlo, kterým nepohrdne snad nikdo. Hodí se nejen k rychlé večeři, ale například i ke svačině do práce a školy. Přinášíme vám skvělý recept na ten bramborový se sýrem, který ocení i vegetariáni. Masožravci do něj samozřejmě nějakou tu uzeninu přidat mohou.

Jaké suroviny budete potřebovat na přípravu slaného koláče?

Než se pustíte do pečení, připravte si na těsto tyto ingredience:

  • 1 balíček sušeného droždí
  • 2 vejce
  • špetka cukru
  • 100 mililitrů rostlinného oleje
  • 400 mililitrů mléka
  • 1 a ½ lžičky soli
  • 3 středně velké brambory
  • 1 šálek strouhaného tvrdého sýra (čedar, eidam, nebo ementál) + několik půl plátků
  • ½ svazku petrželky
  • 1 000 až 1 200 gramů hladké mouky

Jak postupovat při přípravě slaného koláče z brambor a sýra?

Do velké mísy si nejprve rozdrobte droždí a přelijte jej vlažným mlékem. Vše pak zasypte špetkou cukru, přidejte vejce, jeden bílek (žloutek dejte stranou), rostlinný olej a důkladně promíchejte. Dále si oloupejte brambory, opláchněte je a nastrouhejte k ostatním surovinám najemno.

Nakonec ještě přisypte nasekanou petrželku, strouhaný sýr, sůl, hladkou mouku a vypracujte rukama nebo pomocí kuchyňského robota homogenní měkké těsto.

To přikryjte v míse utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi hodinu.

Fáze pečení slaného koláče a jeho servírování

Až těsto vykyne, přesuňte jej do zapékací misky, nebo plechu vystlaného pečícím papírem a rozprostřete po celé ploše.

Pomocí půl plátků sýra pak těsto rozdělte asi na dvanáct stejně velkých dílků.

Před pečením pomažte povrch rozšlehaným žloutkem. V troubě následně pečte po dobu cca 30 až 35 minut při teplotě 180 °C.

Podávejte vychladlé například se zeleninovým salátkem a zakysanou smetanou. Milovníci masa mohou koláč vylepšit strouhanou klobáskou, šunkou či jiným oblíbeným salámem. Přejeme dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]