Smažené cuketové špalíčky jsou lahodným a přitom snadným jídlem

Tento pokrm, lahodné cuketové špalíčky, se hodí, jak na předkrm, tak jako chuťovka pro hosty na zahradní letní party. Je velmi snadný a hlavně rychlý. Potěšíte jím i vegetariány, neobsahuje totiž žádné maso. Smažené cuketové špalíčky jsou lehké, osvěžující a velmi lahodné.

Jaké ingredience potřebujete na smažené cuketové špalíčky?

Než se pustíte do práce, připravte si tyto suroviny:

  • 1 kus větší cukety
  • 2 vajíčka
  • 100 mililitrů kefíru
  • 3 až 4 lžíce hladké mouky

Dále se neobejdete bez: několika stroužků česneku (počet si zvolte dle chuti), soli, mletého černého pepře a malého množství slunečnicového oleje na smažení.

Jak postupovat při přípravě smažených cuketových špalíčků?

Cuketu si nejprve omyjte pod vlažnou vodou a pokrájejte ji na asi centimetr široké a deset centimetrů dlouhé špalíčky. Kdo bude chtít, může ji i oloupat. Pak zeleninu vložte do hlubší mísy, ochuťte solí, mletým černým pepřem a vložte i prolisovaný stroužek česneku. Veškeré suroviny důkladně promíchejte a dejte stranou asi na čtvrt hodiny. Cuketa mezitím pustí šťávu, kterou následně odlijte. V jiné míse si vytvořte těstíčko na obalování cuketových špalíčků. To zhotovíte tak, že si smícháte vejce se solí, pepřem, kefírem a hladkou moukou. Vytvoříte hladkou tekutější směs bez hrudek.

Fáze obalování cukety a smažení

Cuketové špalíčky postupně všechny obalte ve vaječném těstíčku a smažte do zlatova z obou stran na rozpálené pánvi s trochou slunečnicového oleje. Usmažené cukety pokládejte před konzumací na papírové kuchyňské utěrky, abyste odsáli přebytečný tuk a máte hotovo!

Servírování cuketových špalíčků

Smažené cuketové špalíčky podávejte teplé, chutné jsou však i studené. Přidat k porci můžete i různé dipy ze zakysané smetany, česneku, či čerstvých bylinek. Kromě zakysané smetany se hodí i bílý jogurt ochucený oblíbeným kořením, nebo studená sýrová omáčka.

Stejně jako cuketu můžete obalit a osmažit i jiné druhy zeleniny. Perfektní bude například celer, nebo mrkev. Milovníci masa mohou k jednotlivým soustům cukety přikusovat samozřejmě i jakoukoliv uzeninu, nebo maso. Hodí se třeba libová šunka, slanina, klobáska. Smažené cukety mohou být i skvělou přílohou k masovým směsím. Co se týká servírování tohoto rychlého a snadného jídla, naskýtají se skutečně pestré možnosti. Přejeme dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]