Snadný recept na domácí kuřecí uzeninu zvládne úplně každý, včetně začátečníků. Můžete si vybrat hned ze dvou variant. Jedna je přírodní pečená a druhá je vařená v obalu ze sladké papriky.
Drůbeží uzeniny z obchodu jsou chutné, ale málokdo ví, co se v nich i samotném mase nachází za přísady. Abyste měli větší kontrolu nad jejich složením, a také pro radost z vlastního výrobku, si můžete drůbeží rolku připravit snadno sami doma. Nezabere vám to víc než hodinu práce a další hodinu pečení. Výsledek je přitom mnohem chutnější. Nezapomeňte si zajistit maso z domácího chovu, abyste docílili těch nejlepších výsledků.
Ingredience
- Kuřecí stehna – 8 ks
- kuřecí prsa – 1 kg
- kuřecí vývar – 160 ml
- sůl – 1 lžička
- mletý černý pepř – dle chuti
- voda – 1 litr
- česnek – 2 stroužky
Návod na přípravu
Stehna zbavte kůže a kostí. Kůže i kosti vložte do hrnce, zalijte je jedním litrem vody a na sporáku přiveďte k varu. Od dosažení bodu varu nechte vývar 30 minut na středním ohni probublávat. Mezitím maso ze stehen a také kuřecí prsíčka nakrájejte na menší kousky.
Nakrájené maso vložte do velké mísy, osolte je lžičkou soli a podle chuti opepřete. Přidejte prolisovaný česnek a po dovaření kostí přilijte také 160 ml vývaru. Zbytek vývaru si schovejte na polévku. Maso s vývarem dobře promíchejte, zakryjte mísu přilnavou potravinářskou fólií a vložte do lednice alespoň na 5 až 6 hodin, nejlépe však přes noc.
Druhý den si připravte plech nebo zapékací misku. Do umělého střívka na tlačenku napěchujte polovinu masové směsi a konce zajistěte provázkem a vložte ji do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C péct po dobu 1 hodiny.
Na druhou polovinu masa si připravte žáruvzdornou fólii, kterou posypejte sladkou paprikou. Na tu vyrovnejte maso a s pomocí fólie jej stočte do pevného balíčku. Zajistěte jej po celém obvodu provázkem, aby se fólie nerozbalovala a rolku vložte do hrnce s vodou, položte na sporák a nechte ji vařit opět po dobu 1 hodiny. Po dovaření ji vložte do hrnce se studenou vodou a nechte zvolna vychladnout.
Hotové kuřecí rolky po zchladnutí vybalte z fólie a nožem nebo kráječem na uzeninu rozkrájejte na plátky o požadované velikosti. Rolku podávejte s čerstvým pečivem tak, jak jste zvyklí. Rolku skladujte v lednic a nejlépe v jednom kuse. Tím zabráníte jejímu zvětrávání v oblasti řezů. Spotřebujte ji ideálně do 7 dnů.
Napište komentář