Domácí recept na konzervované maso se zeleninou

Často se nám stává, že při přípravě oběda nevíme, co uvařit. Problémem také je, že ne vždy máme v lednici čerstvé maso. Máme pro vás jednoduché řešení. 

Příprava masa na pánvičce nebo v papinovém hrnci je klasika. V následujícím receptu se ale podíváme na to, jak lze maso zavařit. Můžeme ho pak jednoduše skladovat ve spíži a pokud nebudeme vědět co připravit k obědu, tak ho ihned využít. Zavaření masa je vhodné také v případě, že jsme v obchodě narazili na výhodnou koupi, ale nestačíme všechno maso spotřebovat. Zavaření je nejen jednoduché, ale také velmi lahodné a to díky velkému množství zeleniny, které k masu umístíme. Poté nám stačí vyndat ze skříně sklenici, pokrm jednoduše ohřát a můžeme obědvat. 

Díky zelenině vydrží maso vláčné a měkké

Na přípravu čtyř porcí zavařeného masa budeme potřebovat jeden a půl kg hovězího, jedno rajče, dvě brambory, tři cibule 5 stroužků česneku. Na dochucení se nám bude hodit sůl, pepř, tymián a olivový olej. Pokud máme rádi pikantní jídla, připravíme si také tři kusy chilli papriček.

Budeme potřebovat také zavařovací sklenice, které máme skoro každý schované v komoře. Ty nejprve propláchneme a potom si je umístíme na kuchyňskou linku. Uvedené množství ingrediencí nám vystačí na naplnění 4 sklenic střední velikosti. 

Maso si jednoduše nakrájíme na kousky střední velikosti. Zeleninu nakrájíme na kusy podobných rozměrů, kromě feferonky, jejíž kousky budou menší. Rajčata před nakrájením ještě oloupeme, slupka by se z nich během naložení sloupla a ne působila by ve finálním produktu dobrým dojmem. Všechny suroviny si poté jednoduše rozdělíme na čtyři stejně velké hromádky. Těmi začneme postupně plnit zavařovací sklenice.

Postupně začneme naplňovat jednotlivé sklenky

Postup plnění je vždy stejný, nejprve do sklenice umístíme vrstvu cibule, na ní položíme vrstvu brambor a poté maso. Na maso naskládáme rajčata, další vrstvu cibule a případně i chilli papričky. Na cibuli následně položíme brambory a pokračujeme stejným způsobem jako na začátku. Každou vrstvu je vhodné okořenit. Na jednu nádobu je ideální použít půl lžičky pepře, jednu lžičku soli a půl lžičky tymiánu. Nakonec sklenici zalijeme vodou až po okraj. 

Po naplnění sklenice zakryjeme fólií a umístíme do trouby předehřáté na 200 stupňů. Takto naložené maso pečeme hodinu a půl. Sklenice opatrně vyjmeme z trouby a necháme vychladnout. Jakmile je maso obsah sklenic studený, umístíme na ně víčko. Pokud máme v plánu maso ve sklenicích spotřebovat v dohledné době, stačí na sklenici dát víčko a umístit ji do lednice. Pokud máme v plánu dlouhodobé skladování, je lepší obsah sklenice zavařit. 

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]