Jak správně a bezpečně rozmrazit jakékoliv maso

Žijeme v domě, kde mám mnoho potravin v mrazáku. Když je vyndáme, je třeba vědět, jak na rozmrazení masa. Ne každý to totiž umí. A přitom ho každý rozmrazuje, jelikož mrazák je pomocníkem, bez kterého se většina z nás neobejde.

S uspěchanou dobou přichází také myšlenka, jak ušetřit trochu toho času, který můžeme například věnovat svým oblíbeným koníčkům. Jedna z činností, která nám času značně ubírá, jsou nákupy.

Proto se zásobíme ve svých obydlích potravinami a následně je uchováváme v mrazáku. Usnadní nám to mimo jiné i práci. Mezi nejčastější suroviny, které mrazíme, patří především maso všech druhů. Víte ale, jak ho správně rozmrazit?

Pozor na bakterie!

Odborníci jsou toho názoru, že když necháte maso rozmrazovat při pokojové teplotě, značně tím zvýšíte možnost množení baterií v něm. Především pak u masa hovězího a kuřecího. Teplotní hranice, která je přímo živnou půdou pro bakterie, je pouhých 10 stupňů. S rychle se zvyšující teplotou je samozřejmě riziko ještě větší. Jestliže se přeci jen rozhodnete maso rozmrazovat mimo lednici, nemělo v místnosti zůstat déle jak dvě hodiny. Jak se k tomu tedy postavit správným způsobem?

Správný postup při rozmrazování masa

Nejvhodnějším způsobem, jak maso rozmrazit je nechat ho v lednici. Maso můžete umístit do mísy a ponechat v chladničce. Zamezíte tím množení bakterií, protože teplota se bude pohybovat v rozmezí 1 až 4 stupně Celsia. Samozřejmě musíte vzít v potaz, že maso se bude rozmrazovat podstatně déle, než kdybyste ho nechali v pokojové teplotě.

Tento proces může klidně trvat i 10 hodin. Proto s tím počítejte. Některé větší kusy masa se mohou rozmrazovat i celý den. Výhodou této metody může být i to, že pokud se rozhodnete z nenadání změnit plány a zajdete si na jídlo do restaurace, vaše maso zůstane stále v chladu a nehrozí, že by se zkazilo.

Skladování masa v lednici po rozmrazení

Rozmrazování masa ve vaší chladničce je velice výhodné, protože potravina zůstane pár dní neohrožena a vy se můžete v klidu rozmyslet, co dobrého uvaříte. Mleté maso, drůbež a ryby vydrží v rozmražené v lednici asi den až dva, hovězí, vepřové, telecí, nebo jehněčí maso pak tři až čtyři dny.

Rozmrazování masa ve studené vodě

Maso můžete nechat povolit i ve studené vodě. Vybrané množství suroviny pouze vložíte do vhodné mísy a napustíte do ní dostatečně studenou vodu. Při tomto způsobu rozmrazování je nutné vodu, co půl hodiny kontrolovat a v případě potřeby měnit za chladnější, abyste zabránili růstu již zmíněných bakterií v mase.

Nikdy nepoužívejte vodu teplou, nebo horkou! Tato metoda je výhodná, pokud jste maso z mrazáku vyndali později, než jste chtěli. Rozmrazování masa trvá v přepočtu dvě až tři hodiny. Záleží opět na jeho velikosti.

Metoda přímé přípravy mraženého masa a rady na závěr

Jestliže nemáte na rozmrazování masa čas, je možné maso vyndané z mrazáku rovnou použít k vaření. Musíte vzít ale v potaz, že jeho příprava bude trvat o mnoho déle, než kdybyste vařili z masa rozmrazeného. Maso ale nejlépe konzumujte čerstvé, hned po zakoupení. Pokud jej připravujete, prkýnka a všechny plochy, se kterými přišlo do kontaktu pečlivě umyjte. Před manipulací s masem je také důležité si ruce řádně umýt. Rovněž i po.

Fotografie: Pixabay, Freepik

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]