Lepší paštika z vepřových jater neexistuje: Hravě strčí do kapsy všechny pomazánky na jednohubky. Tento recept je klenot!

Paštika patří mezi oblíbené uzenářské výrobky, které se těší vysoké oblibě mezi spotřebiteli. Dokonce si ji lze připravit doma, čímž získáte kvalitní masný výrobek.

Základem dobré paštiky jsou tučnější maso a játra, nejčastěji vepřová či drůbeží. Nesmí chybět ani výraznější koření, protože paštika se jí po studenu, tudíž její chuť by neměla být mdlá. U dražších paštik se často směs ochucuje aromatickým alkoholem, jako je gin nebo koňak. Lze přidat i špek, houby, ořechy či mandle, a tím zlepšit kvalitu paštiky.

Domácí vepřová paštika

Opravdu kvalitní paštika je kulinářský zážitek. Nesmí to ovšem být ta levná varianta ze supermarketu, která je plná kuřecí nebo vepřové kůže, drůbežích separátů, sóji, škrobu či mouky. Kvalitní paštiku získáte, když si ji připravíte doma. Podle našeho postupu se vám to zaručeně povede. Takže s chutí do toho.

Co budete potřebovat na přípravu vepřové paštiky

  • 1,5 kg vepřových jater
  • 1,5 kg vepřového masa
  • 1,5 kg sádla
  • 6 ks cibule
  • 6 ks vajec
  • sůl a pepř dle chuti
Fotografie: Pixabay

Postup přípravy

  • Vepřová játra povaříte ve vodě po dobu 20 minut. Pak je nakrájíte drobné kostky stejně jako maso a sádlo.
  • Připravíte si mlýnek na maso a játra, maso, vejce, sádlo a cibuli pomelete.
  • Do pomleté směsi přidáte sůl a pepř podle chuti a dobře propracujete.
  • Směs dáte do půllitrových zavařovacích sklenic, které jste předem sterilizovali. Naplňte je asi 2 centimetry pod okraj. Když se bude paštika vařit, nebude takto proudit přes hrdlo sklenice.
  • Zavařovací sklenice uzavřete víčky a vložíte do studené trouby.
  • Nastavíte teplotu trouby na 160 až 180 °C a budete paštiky vařit asi 2,5 hodiny.
  • Pak sklenice s paštikou vyndáte na pracovní plochu, otočíte dnem vzhůru na 10 minut. A necháte vychladnout.
  • Vychladlou zavařenou paštiku uchováte na chladném místě, nejlépe ve sklepě či v ledničce.