Kupované maso může být mnohdy až nebezpečnou pastí pro konzumenta. Dávejte si při jeho výběru pozor, prodejci používají různé triky, včetně lepidla.
Vzhled masa a jeho struktura může velmi klamat. Muž jménem Greg, který se věnuje natáčení videí na YouTube totiž odhalil skutečnost, jak výrobci masných produktů připravují maso k prodeji. Možná jste si i vy již zakoupili takzvané „slepené maso“, které lze jen těžko rozpoznat od těch normálních druhů. Níže se proto můžete podívat na děsivé záběry, jak tyto produkty vznikají.
Děsivá pravda o masných výrobcích
Novodobé masné výrobky, včetně steaků, mohou být připravovány k prodeji ze zbytků masa, které výrobci spojují do kompaktního celku pomocí transglutaminázy. Jedná se o bílý prášek, který se běžně označuje jako takzvané „lepidlo na maso“, protože dokáže slepovat kusy masa a je často používán v masném průmyslu. Toto lepidlo je totiž bílkovina, která je zodpovědná za srážení krve a ve spojení s fibrinem dokáže slepit i sebemenší část zbylého masa – a to takovým způsobem, že i odborníci a profesionální kuchaři mají problém rozeznat normální kus od toho slepeného.
Nejčastější známkou „masového lepidla“ je, že se neodděluje ani při krájení a nedá se za žádných okolností roztrhnout. Greg z YouTubového kanálu Ballistic BBQ proto předvádí, jak takové lepení masa vypadá a jaký je konečný výsledek tohoto procesu. Z bílého prášku lze totiž vytvořit docela dost pěkný kousek připomínající kvalitní steak. Záběry jsou však naprosto děsivé stejně tak i samotná skutečnost, že je velmi těžké rozeznat slepený kus od toho pravého.
Podívejte se na záběry
Znepokojující jsou také prohlubně, které se objevují po prasknutí vzduchových bublinek a které naznačují, že v mase probíhá chemická reakce. Je děsivé, jak se výrobci masných potravin snaží oklamat kupující na úkor kvality jejich produktů. I když se snažíte jíst zdravě, nikdy nevíte, co se vám dostane do žaludku. Níže se můžete podívat na záběry, ze kterých vám se vší pravděpodobností proběhne mráz po zádech.