Vyvarujte se nejhorší chyby při rozmrazování masa, která může dokonce způsobit i otravu jídlem

Fotografie: Depositphotos

Máte v mrazáku hodně masa a plánujete udělat večeři, ale vše je zcela zmrzlé? Lidé se často snaží rozmrazování masa urychlit, ale přitom si mohou způsobit vážné zdravotní problémy. Jaké a proč?

Někdy se stane, že potřebujete rychle připravit večeři pro rodinu, ale zjistíte, že máte zmrzlé maso. Rozmrazování masa samozřejmě trvá dlouho, a proto se mnoho z nás rozhodne to trochu urychlit. Hodně lidí se snaží opláchnout kousek pod tekoucí vodou z vodovodu, aby se proces urychlil.

Bohužel je tento krok velkou chybou, protože na povrchu masa se mohou začít rychle vyvíjet zdravé škodlivé organismy, které se vám později dostanou během konzumace do organismu.

Fotografie: Freepik

Pokud nevíte, jak rozmrazit maso, může vám výběr nesprávné metody více ublížit než pomoci. Nesprávná příprava má za následek rychlý růst bakterií na živočišném produktu, což může způsobit i těžkou otravu jídlem.

Odborníci důrazně doporučují využít k rozmrazení lednici. Stačí dát zmrzlý kousek do lednice a nechat ho tam přes noc. Teplota bude dost vysoká, aby bylo maso měkké, ale zároveň dost chladno na to, aby se na něm neobjevily bakterie.

Jak to udělat správně?

Výše uvedený způsob (využití chladničky přes noc) je nejlepší, ale existuje i několik dalších postupů, které váš problém vyřeší rychle a bezpečně. U jednoho z nich potřebujete mikrovlnnou troubu s programem rozmrazování, který má většina z nich.

Fotografie: Freepik

Jediné, co musíte udělat, je vložit kousek suroviny do mikrovlnné trouby, správně jej naprogramovat a stisknout start. Po určité době produkt povolí a elektromagnetické vlny zaručí dostatečnou sterilitu potravin.

Další šikovná metoda

Další možností je dát maso do velké mísy a zalít studenou vodou. Nízká teplota opět zajistí bezpečnost a ochrání ho před bakteriemi a fyzikální vlastnosti vody (může absorbovat hodně tepelné energie) způsobí, že bude vaše oblíbená pochoutka měkká mnohem rychleji.

Některé situace, jako je vývar nebo dušení masa, nevyžadují rozmrazení vůbec. Musíte ale pochopitelně počítat s tím, že se výrazně prodlouží čas potřebný k uvaření pokrmu.

Fotografie: Freepik

Až budete příště připravovat oběd nebo večeři a zapomenete si připravit vše potřebné předem, můžete využít jeden z těchto triků. Budete si tak jistí, že vaše rodina bude mít na stole teplé jídlo a zároveň jim poskytnete nezávadné potraviny, na kterých si pochutnají bez starosti o své zdraví. Pokud surovinu jen opláchnete, riskujete zdraví své i všech ve vašem okolí. Pamatujte na to a vždy si užijete nádherný večer strávený s rodinou.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]