Brambory lze uvařit dvakrát rychleji. Školní kuchařky si postup vychvalují

Fotografie: JaBB / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0

Dříve byly tyto hlízy považovány jen za výkrm pro zvířata. Dnes už víme, že to není pravda. Brambory jsou totiž syté, plné živin a současně se po nich nepřibírá.

Mají je v oblibě i vegani a vegetariáni, současně jsou skvělé coby příloha prakticky ke všem druhům masa. Protože není potřeba je ani loupat, zůstává jedinou nevýhodou doba vaření. Aby totiž skutečně za něco stály, je třeba jim nechat nějaký čas na plotně. Některé druhy přitom nelze rozvařit, takže se nemusíte bát nechat je vařit o něco déle. Jak už to tak ale bývá, i na tuto situaci existuje zlepšovák, který potřebný čas výrazně zkrátí. Následující postup si vychvalují školní kuchařky i profesionálové.

Podle velikosti a množství

Klasický postup vaření brambor zná nejspíš každý. Vložte je do studené a osolené vody a počkejte, až změknou. Většina lidí přidává ještě trochu kmínu. V závislosti na jejich velikosti zabere všechno cca 20–30 minut. Může to však být o něco snazší i rychlejší. Následující trik si proto zamilují především velmi netrpěliví lidé. Protože díky němu budete mít brambory krásně uvařené i pod 10 minut. Jak jsme řekli, vše spočívá v jejich velikosti a množství.

Co se týče času, nakrájejte brambory nadrobno. Takové kostičky nebo plátky změknou mnohem rychleji než celé či jen přepůlené brambory. Podle jedné teorie se osolená voda vaří rychleji. Ve skutečnosti je to však jedno. Existuje-li tam nějaký rozdíl, je tak zanedbatelný, že ho nevnímáme. Dáváte-li tudíž přednost neosoleným bramborám (například kvůli zdraví), tohoto zlepšováku se nebojte. Nejde však jen o krájení, ale i o vodu.

Vroucí vodu předem

Další metodou ušetření času v kuchyni je nedávat brambory vařit do studené vody. Uvařte ji předem – nebo aspoň část objemu – v rychlovarné konvici. Pak ji nalijte rovnou do hrnce na zapnuté plotně. Plotna nebude muset ohřívat vodu ze studena, jen udrží a zvýší její teplotu. Stejně tak je podstatné sladit množství brambor a velikost hrnce. Jsou-li v příliš velké nádobě, bude zapotřebí teplo navíc. Přes všechnu snahu se v něm mohou vařit pomaleji.

pečené brambory
Fotografie: Pixabay

Jak se snadno zbavit slupky

Slupka na bramborách obvykle nevadí. Někomu ale ano, případně ji nemůže ze zdravotních důvodů. Je-li to váš případ, zamilujete si určitě ještě jeden trik. Už nikdy pak nebudete loupat brambory postaru. Nepotřebujete k tomu ani žádné nástroje, jde jen o změnu pořadí činností. Valná většina lidí totiž loupe brambory předem, což je ovšem chyba, která vás stojí čas a energii navíc. Kromě toho tak ztrácíte část brambory, protože nejde pryč jen slupka.

Brambory proto důkladně omyjte a uvařte i se slupkou. Loupat budete až poté a přímo pohádkově snadno. Stačí ji totiž potom lehce naříznout nožem a půjde to samo. Ještě funguje jedna věc. Po uvaření brambory sceďte a dejte na 20 sekund do ledové vody. Nechte zase okapat a oloupejte jednoduše třením rukama. Půjde to velice snadno.

Zdroj: Gotowanie

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*