Vyhlášený guláš z dob ČSSR: Báječná chuť jako od maminky. Omáčka s masem podle stejného receptu

guláš s hovězím

Jestliže máte rádi poctivá domácí jídla, určitě byste si rádi rozšířili svůj receptář i o recept na tento hovězí guláš. Uvidíte, že si jej budete chtít dávat často, protože má výbornou chuť.

Některá domácí jídla jsou trochu složitější a zdlouhavější na přípravu, ale pokud se je člověk naučí, zvládne je časem dělat trochu rychleji, jelikož bude mít recept v hlavě. Bohužel se mnoho lidí do složitějších receptů bojí pouštět, protože se jim zdají až moc složité a nevěří si. Pokud si vyzkoušíte udělat tento guláš, uvidíte, že vám zachutná natolik, že se časem vrhnete i do dalších složitějších receptů.

Suroviny potřebné na guláš

Abyste si mohli připravit tento guláš, budete potřebovat několik následujících ingrediencí. Připravte si proto tyto suroviny:

  • 750 g hovězí maso
  • 30 g máslo
  • 1,5 ks cibule
  • 1,5 čajové lžičky soli
  • 1 / 2 mrkev
  • 1 400 ml voda
  • 25 ml rostlinný olej
  • 6 ks brambory
  • 1 / 2 čajové lžičky cukr
  • 1,5 čajové lžíce mouka
  • 1 / 4 čajové lžičky mletý černý pepř
  • 2 ks bobkový list
  • 1 polévková lžíce rajčatový protlak

Přípravy guláše se nemusíte bát

Jakmile se pustíte do přípravy tohoto guláše, tak časem zjistíte, že jeho příprava není příliš složitá. Začněte tím, že si vezmete maso, nakrájíte jej na velké kostky a poté jej osmažte na oleji v hrnci. Jakmile uvidíte, že je maso téměř hotové, přidejte do hrnce nadrobno nakrájenou cibuli. Mezitím, co se bude smažit cibule, si nastrouhejte mrkev najemno a poté ji přidejte do hrnce, kde se osmaží společně s ostatními surovinami.

dušení guláše

Přidávejte k masu další suroviny

V momentě, kdy si všimnete, že už změkla i mrkev, přidejte do hrnce rajčatový protlak a vše důkladně promíchejte. Následně přilijte 750 ml horké vody. Abyste hovězí guláš dobře ochutili, přidejte cukr, lžíci soli, mletý černý pepř, bobkové listy a následně hrnec přikryjte pokličkou a na mírném ohni všechny suroviny asi 1 hodinu poduste.

rýhy do kaše

K hovězímu guláši se skvěle hodí brambory

Zatímco se vám bude dusit maso s ostatními surovinami, můžete si připravit brambory. Veškeré brambory uvařte obvyklým způsobem a vodu z nich poté nevylévejte do dřezu, ale 100 ml si uschovejte. Až budete vařit brambory, umíchejte si v mističce 50 ml vody s moukou, zamíchejte metličkou a tuto směs vlijte do guláše, zamíchejte jej a poté jej nechte dalších 30 minut vařit.

hotový hovězí guláš s kaší

Udělejte z brambor kaši

Brambory je dobré udělat na styl bramborové kaše a aby byla ještě lahodnější, přidejte do ní kousek másla, trochu vývaru a také soli. Bramborovou kaši pořádně promíchejte a pokud chcete, použijte pro její výrobu ruční šlehač nebo šťouchadlo na brambory. Jestliže se vám nechce dělat kaši, udělejte ke guláši spíše těstoviny nebo rýži. Nyní už máte vše hotové a jakmile se maso dodusí, můžete jej podávat s přílohou.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*